Uddannelsesstøtten stiger: Så meget får de studerende efter nytår

Uddannelsesstøtten hæves for at følge med inflationen, der har hævet priserne på blandt andet energi og fødevarer.
Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke og Idræt, Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit, er glad og stolt over beløbet. Foto © : KNR
Skrevet af Teitur Larsen
30. december 2022 13:05

De studerende i Grønland kan se frem til en stigning i deres uddannelsestøtte i det nye år.

Det fremgår af finansloven for 2023, som Inatsisartut vedtog i november.

Stigningen af uddannelsesstøtten for studerende over 18 år stiger med 134 kroner om måneden. For hjemmeboende studerende på studieforberedende uddannelse stiger den med 63 kroner om måneden.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kirke og Idræt, Peter Olsen fra Inuit Ataqatigiit, mener ikke, at stigningen løfter de studerendes budget i helt nye højder, men han er alligevel glad for resultatet.

- Stigningen af uddannelsesstøtten er ikke voldsom, så jeg kan udmærket godt forstå, hvis nogen finder det utilstrækkeligt. Men det var, hvad vi kunne opnå, og det er der flere grunde til. Vi kan blandt andet nævne, at der ikke er så meget råderum, og vi bliver nødt til at have en stram økonomistyring. Priserne på brændstof og mad, og indenfor byggeri, er desværre steget voldsomt efter coronapandemien og krigen i Ukraine, siger han.

LÆS OGSÅ Her de vigtigste tiltag i Finansloven 2023 ifølge partierne

Peter Olsen håber, at det kun er starten på, at uddannelsesstøtten vil stige.

- Selv ser jeg det, vi har gjort, som noget, der vil åbne for, at uddannelsesstøtten hvert år bliver reguleret efter prisudviklingen. Det er det første skridt til bedre vilkår for vores fremtidige studerende. Derfor er jeg stolt og glad for, at det lykkedes os at regulere uddannelsesstøtten efter flere år uden regulering, siger han.

Taksten for studerende over 18 år på videregående uddannelse bliver fra årsskiftet 4.834 kroner i måneden. For studerende under 18 år på studieforberedende uddannelse bliver taksten fra årsskiftet 2.288 kroner i måneden.