Foto: KNR/Arkiv

Uddannelseschef: Støtte-lov bliver tolket grundigere end før

Loven om støtte til udlands-studier bliver taget mere bogstaveligt nu end tidligere, siger afdelingschef for Uddannelsesservice. Han afviser, at det skyldes besparelser.

Reglerne om uddanelse og uddannelsesstøtte bliver i år læst mere bogstaveligt, når Dispensationsudvalget under Selvstyrets Uddannelsesservice skal afgøre, om en person kan læse en uddannelse i et land uden for Norden på selvstyrets regning.

Det fortæller afdelingschefen for Uddannelsesservice, Daniel Gottrup, til KNR.

- Vi har gennemført en proces internt i uddannelsesforvaltningen og i Dispensationsudvalget, som primært består i, at vi nu får lovet en grundigere juridisk vurdering i henhold til bekendtgørelsen og loven, der regulere uddannelsesstøtte.

LÆS OGSÅ Færre må uddanne sig uden for Norden

Ifølge loven om uddannelsesstøtte kan ansøgere kun få lov til at læse en hel uddannelse i et ikke-nordisk land, hvis uddannelsen ikke allerede findes i Grønland eller Danmark. Eller hvis den udenlandske adskiller sig “væsentligt” fra lignende uddannelser i Norden.

- Hvis den betingelse ikke er opfyldt, det vil sige, hvis du kan få en nogen lunde tilsvarende uddannelse, skal vi i udgangspunktet give et afslag på ansøgningen. Og det har vi været noget grundigere med i år, tror jeg, end vi har været tidligere.     

Ansøgere er tidligere sluppet let igennem
I alt har syv ud af 13 ansøgere allerede i første halvår i år fået afslag på at læse en uddannelse i fx Holland, Kina eller USA. Det er det største antal afslag i flere år.

Men det skyldes nok nærmere, at loven tidligere år er blevet tolket lidt for let, siger Daniel Gottrup:

- Nu kender jeg ikke de enkelte sager, men det kan godt være tilfældet. Det er derfor, vi har arbejdet med en proces for den juridiske funktion og deres understøttelse på uddannelsesområdet for at sikre en større ensartethed i vores beslutninger.

Med den seneste finanslov blev alle departementer pålagt at spare. Men de flere afslag i år har dog intet med besparelser at gøre, lyder det.

- Der bliver overhovedet ikke taget hensyn til økonomi eller budgetter. Forstået på den måde at det her er lovbestemte omkostninger, så det eneste, vi udmønter er vores bedste fortolkning af, hvad tilsiger loven om, hvad vi skal udmønte og ikke skal udmønte.

Nye støtterregler måske på vej
Hos Det Grønlandske Hus i København kritiserer uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann, at færre unge grønlændere kan få støtte til at læse en uddannelse uden for Norden, da Grønland dermed går glip af andre kvalifikationer, som et udenlandsophold i den store verden kan give, mener hun.

I Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke arbejder man i øjeblikket på en ny bekendtgørelse, som skal tage større højde for, at der også er en kulturel gevinst ved at tage en uddannelse uden for Norden.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt