Færre må uddanne sig uden for Norden

I år har flere unge end tidligere år fået afslag på at læse en hel uddannelse i et land uden for Norden.
30. juli 2015 12:10

Det ærgrer både ansøgerne og studievejlederne i Det Grønlandske Hus i København. Her mener man, at investeringen ved at sende unge til det store udland for at læse på sigt er godt for Grønland.

Efter tre år på Roskilde Universitet søgte Hans Peder Kirkegaard i foråret selvstyret om lov til at læse en ét-årig Master i International Business i South Carolina i USA.

- Den indeholder fag omkring international lovgivning og international politik i forhold til den, der findes her i Danmark. Samtidig med vil det være en del af den uddannelse, jeg allerede er ved at tage i Danmark.

 

Lignende uddannelse kan tages i Danmark

Men Hans Peder Kirkegaard har fået afslag fra Selvstyrets Dispensationsudvalg, som behandler ansøgninger om hele uddannelser uden for Norden.

Begrundelsen er, at en lignende uddannelse kan tages gratis i Danmark - mens en uddannelse uden for Norden - som i USA - koster Selvstyret penge.

Og det ærgrer Hans Peder Kirkegaard:

- Lige da jeg modtog det, havde jeg det sådan, at det blev meget personligt.

 

Halvdelen får afslag

Han er dog ikke den eneste. I år har foreløbig 7 ud af 13 ansøgere fået afslag på at læse en hel uddannelse uden for Norden.

Det er det højeste antal afslag de seneste tre år, fortæller uddannelsesvejleder Pia Rosing Heilmann fra Det Grønlandske Hus i København, som behandler alle ansøgninger om studier uden for Danmark.

- Her i Det Grønlandske Hus har vi bemærket, at der er strammet yderligere det seneste års tid på uddannelser i udlandet.

Og det ærgrer hende. Især når Naalakkersuisut har et ønske om at få så veluddannede og kompetente unge hjem igen:

- Underviserne er jo lidt anderledes, og bøgerne er lidt anderledes. Så selvom man i sidste ende får et eksamenspapir, der står den samme titel på, har du fået nogle andre ting med, du ikke kan få fra Danmark. Og jeg mener, at Grønland vil vinde ved at have unge veluddannede, som har en lidt bredere horisont, det sagde Pia Rosing Heilmann, der er uddannelsesvejleder i Det Grønlandske Hus i København.