Tusass får 66 millioner kroner til at undersøge havbunden

Havbunden ud for vestkysten skal undersøges for at vurdere, om det er muligt at få en bedre forsyningssikkerhed i Grønland.
Pengene skal bruges til at undersøge havbunden for at se, om der er mulighed for at et ekstra søkabel på et tidspunkt. Foto © : Tusass
Skrevet af Christine Hyldal
21. december 2022 10:03

EU støtter Tusass med 66 millioner kroner, som skal bruges til at undersøge havbunden. 

Det meddeler Tusass i en pressemeddelelse. 

Søkablet er mere end et årti gammelt - og mange husker sikkert stadig, da det blev repareret efter en påsejling i 2019. Der var der folk, som ikke havde internet og mobildata, imens det stod på.

Reparationer på søkablet

I 2019 skete der tre brud på søkablet. 

Det ene brud skete i januar omkring 30 kilometer syd for Sisimiut i januar.

Det andet brud skete 70 kilometer nord for Sisimiut. 

Det tredje brud var i december 2018 ud for Sydgrønland. 

Kablet ligger på havbunden i omkring 300-400 meters dybde. 

Tusass påstod dengang, at en rejetrawler var skyld i et af de tre brud. 

Igen i sommer var folk i gang med at reparere kablet. Her var det en strømfejl, der skulle fikses, og det betød, at netforbindelsen syd for Nuuk var ustabil og langsom.

Ikke millioner til nyt søkabel

Så nu skal havbunden ud for vestkysten undersøges for at vurdere, om det er muligt at få en bedre  forsyningssikkerhed.

- Det er omkostningstungt men meget vigtigt for det digitale samfund og derfor af virkelig stor betydning, at EU støtter havbundsundersøgelserne, siger Ulrik Blidorf, der er bestyrelsesformand i Tusass.

De 66 millioner kroner skal altså ikke bruges på et nyt søkabel. Pengene skal bruges til at undersøge havbunden for at se, om der er mulighed for at et ekstra søkabel på et tidspunkt.

LÆS OGSÅ Esther skal udbetale uddannelsstøtte og kæmper med langsomt internet

Naalakkersuisoq for infrastruktur Erik Jensen (S) er glad for millionerne.

- Søkabler er et afgørende element i den del af vores infrastruktur, og søkabelbrud udfordrer vores evne til at kommunikere og hente information. Derfor sætter vi stor pris på alle initiativer, som kan bidrage til at skabe større sikkerhed på området, siger han.

Dialog med fiskerne 

Også hos ledelsen hos Tusass bliver der jublet.

- I Tusass tager vi denne opgave på os og har fuldt fokus på at få undersøgt havbunden omkring den grønlandske vestkyst for at kunne vurdere, hvordan nye mulige søkabler bedst muligt kan anlægges. Det er også vigtigt for Tusass, at vi i dialog med fiskere og forskere bedst muligt kan gøre det til gavn for det grønlandske samfund, siger administrerende direktør Kristian Reinert Daviden i en pressemeddelelse.