Fangerne i Østgrønland får kvoter på hvidhvaler imod den biologiske rådgivning

Ittoqqortoormiit og Tasiilaq har tilsammen fået tilddelt kvoter på 30 hvidhvaler. Det giver fangerne i Kuummit håb.
- Man må nu fange hvidhvaler i Østgrønlandsk uden biologisk rådgivning, så vi ved ikke, om den fangst er bæredygtig eller ej, siger Fernando Ugarte. Foto © : Solyon Suthers/Flickr Creative Commons
20. december 2022 11:51

7. december svømmede en flok hvidhvaler gennem Kuummiit fjord, hvor fangerne var nødsaget til at stå og kigge, fordi de ikke måtte fange dem. 

Men fra nu af må de godt fange hvidhvaler.

De skriver Departementet for Fiskeri og Fangst fredags i en pressemeddelelse.

Der er blevet tilddelt en teksnisk kvote på 30 hvidhvaler til Ittoqqortoormiit og Tasiilaq fra nu af til 2027.

Må fange hvidhvaler igen

Det vil sige, at hvis fangerne i Ittoqqortoormiit og Tasiilaq får opbrugt deres kvoter indenfor det næste to eller tre år, så må de ikke længere fange hvidhvaler. 

Departementet for Fiskeri og Fangst siger, at grunden til, at de uddeler kvoten på denne måde, er fordi hvidhvaler ses meget i sjældne tilfælde i Østgrønland

Derfor blev hvidhvalerne i Østgrønland fredet i 1960'erne. 

Men da fangerne ved Kuummiit fik grønt lys til at fange hvidhvaler, blev fanger Anders Sanimuinaq meget glad.

- Det er en godt nyt for os. Da jeg sejlede med nogle i lørdags kunne jeg høre, at andre fangere også havde set hvidhvaler ved Kuummit fjord. 

- Jeg håber, at de kommer frem igen før jul. De kan bare kom frem nu, hvor har vi kvoter. Det er godt, siger Anders Sanimuinaq.

LÆS OGSÅ Magtesløs fanger i Kuummiit: Jeg var nødt til blot at stå og kigge på hvidhvaler

Han stod jo på sin jolle og kiggede på hvidhvaler, som svømmede forbi starten af december.

- Jeg havde som fanger god mulighed for at fange dem. Og jeg ville ellers gerne have fanget dem til min familie. Det er udfordrende at skaffe nok kød og spæk op til jul. Hvis jeg havde lov, havde jeg gjort det, sagde Anders Sanimuinaq dengang.

Ingen biologisk rådgivning

Naturinstitutter har ikke givet nogen biologisk rådgivning på kvoter for hvidhvaler i Østgrønland. Alligevel har Naalakkersuisut valgt at give kvoter.

Det sker på baggrund af to punkter, som blev taget op på efterårssamlingen i 2022.

Både Jens NapãtôK´ fra Naleraq og Siumuts Inatsisartut gruppe fremsatte punkter, hvor de opfordrede til, at der kom kvoter på hvidhvaler i Østgrønland.

Begge forslag blev enstemmigt vedtaget.

Fernando Ugarte fra Naturinstituttet fortæller til KNR, at de hvidhvaler, som bliver spottet i Østgrønland, sandsynligvis kommer fra en norsk bestand fra Svalbard i Norge på omkring 500 hvaler.

Dog kan han ikke udtale sig om, hvorvidt bestanden vil kunne overleve de nye kvoter.

- Man må nu fange hvidhvaler i Østgrønlandsk uden biologisk rådgivning, så vi ved ikke, om den fangst er bæredygtig eller ej, siger han.

Men ifølge ham er kvoterne på både hvidhvaler og narhvaler for høje.

- Man må fange for mange narhvaler og formentligt hvidhvaler i Østgrønland. Det er for mange i forhold til, hvad en bestand kan tåle, siger Fernando Ugarte.

Tidligere på måneden fortalte fangerne i Østgrønland til KNR, at de har søgt om kvoter på hvidhvaler i Østgrønland, da de har set mange hvidhvaler i Kuummit Fjorden