Magtesløs fanger i Kuummiit: Jeg var nødt til blot at stå og kigge på hvidhvaler

Sidste uge stod fangerne og kiggede på massevis af hvidhvaler, men kunne ingenting gøre.
59-årige Anders Sanimuinaq har nu været fanger i snart 50 år. Foto © : Privat
13. december 2022 12:35

Fangerne i Østgrønland måtte onsdag 7. december bare stå på deres joller og kigger på hvidhvaler, som svømmede forbi.

For der var massevis af hvidhvaler i Kuummit fjorden. Men hvidhvalerne er fredet i Østgrønland.

59-årige Anders Sanimuinaq har været fanger og fisker hele sit liv. Det var en stor udfordring for ham at blot stå og se på hvalerne.

- Selvfølgelig var mine tanker hos mine fanger-forfædre. De havde jo frihed til at fange de hvaler, vi stod og kiggede på. 

LÆS OGSÅ Hvidhval observeret i Østgrønland

- Ifølge regler og lov må vi slet ikke at fange hvidhvaler. Men der var virkelig mange hvaler, vi kigger på. Det var ærgerligt, siger Anders Sanimuinaq.

Fangerne i Østgrønland plejer at få kvoter på narhvaler, men ikke på hvidhvaler. Men det vækkende tanker i ham, da han stod og kiggede på hvidhvaler midt i december måned.

- Jeg havde som fanger god mulighed for at fange dem. Og jeg ville ellers gerne have fanget dem til min familie. Det er udfordrende at skaffe nok kød og spæk op til jul. Hvis jeg havde lov, havde jeg gjort det, siger Anders Sanimuinaq.

Hvidhvaler er fredet i Østgrønland

Der er ingen kvoter på hvidhvaler i Østgrønland, da de ifølge Naalakkersuisut sjældent observeres i området. 

Tidligere er det kun med mange års mellemrum, at man har set enkelte hvidhvaler i Østgrønland. Først i de senere år er man begyndt at observere flere hvidhvaler i området. Det kan man læse på naturinstituts hjemmeside.

Det bemærker Anders Sanimuinaq også selv.

- Hvis jeg skal kigge tilbage 10 år, så er der begyndt at komme flere og flere hvidhvaler i vores område.

- I foråret sidste år kom de også. Dengang havde vi fanget nogle, men da hvalerne er fredet, blev al vores fangst konfiskeret. For at undgår at ende i samme situation har vi bare kigget på dem denne gang, siger Anders Sanimuinaq.

Ifølge fangerne i Østgrønland, har de set omkring 500 hvidehvaler i Kuummiits fjord i år. Mange fangere har optaget videoer af hvalerne, som de har sendt til Naturinstituttet. Men Naturinstituttet kan overfor KNR hverken be- eller afkræfte, om der er tale om 500 hvaler.

Naturinstituttet rådgiver Selvstyret om fangstkvoter. 

Nu søges der kvoter på hvidhvaler

Ifølge fangerne støder de på så mange hvidvaler, at de har sendt en anmodning om fangst kvoter. Det siger de til KNR. 

- Jeg er fisker og fanger, og jeg er også formand for fisker og fanger foreningen i Kuummiit. Derfor var jeg med til at sende anmodningen om kvoter, siger Anders Sanimuinaq.

Med hensyn til ansøgningen har KNR kontaktet naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Karl Tobiassen (S), og spurgt ham, hvad han vil gøre med ansøgning. 

Men ifølge hans sekretær har han ikke modtaget nogen ansøgning om kvoter endnu.

Ansøgningen blev afleveret til KNAPK og Inatsisartut medlem Lars Poulsen (S). Og ansøgning blev sendt videre til fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalget, fortæller Lars Poulsen til KNR.

Ansøgning skal dog først drøftes i udvalget, før den sendes videre til naalakkersuisoq, siger formand for fiskeri-, fangst- og landbrugsudvalg, Hans Aronsen. Derfor har Karl Tobiassen endnu ikke modtaget ansøgningen. 

Fangstrådet (PPS) ønsker, at fangerne i Østgrønland må fange hvidhvaler, i det sjældne tilfælde, hvor det er muligt. De opfordrer Naalakkersuisut om at fastsætte hvidhvalkvoter i Østgrønland, står der på Naalakkersuisuts hjemmeside.