Tuberkulose på laveste niveau i flere år

Antallet af tuberkulose-tilfælde her i landet er faldende, men der er stadig lang vej til, at tuberkulose ikke længere er et problem her i landet.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. marts 2017 16:00

Tuberkulose er verdens anden mest dødelige infektionssygdom, kun overgået af HIV/AIDS, kan man læse på tuberkulose.gl - en oplysningsside om sygdommen under Landslægeembedet.

LÆS OGSÅ Tuberkulose stadig et problem

Sygdommen findes nemlig stadig her i landet, og på fredag er det World TB dag. I den anledning opfordrer Verdenssundhedsorganisationen WHO alle lande og organisationer om at stå sammen for at afslutte Tuberkuloseforekomsten inden 2030.

Det skriver sygeplejefaglig konsulent i Landslægeembedet, Rikke Bruun de Neergaard, i en pressemeddelelse.

Laveste antal i flere år

Antallet af anmeldte tilfælde her i landet, var dog det laveste i flere år i 2016. Her blev anmeldt 61 tilfælde, hvilket er en fortsættelse af en nedadgående tendens over en årrække. Ifølge tuberkulose.gl var der i 2015 tale om 81 tilfælde, og tilbage i 2011 blev der anmeldt 112 tilfælde.

LÆS OGSÅ Tuberkulose-vaccine bedre end anslået

Vejen til udryddelse af tuberkulose her i landet er dog stadig lang, slår konsulenten fast:

- At afslutte TB forekomsten i Grønland er og bliver en hård kamp og desværre er vi langt derfra. Grønland har dog flere gode kort på hånden, skriver Rikke Bruun de Neergaard, der blandt andet henviser til en ny tuberkulose-strategi, der er under udarbejdelse.

Har flere årsager

Trange boligforhold og dårlige sanitære forhold øger dog risikoen for smittespredning, slår konsulenten fast:

- Det er vigtigt, at vi indser, at tuberkuloseproblemet ikke kan løses af sundhedsvæsenet alene. Sociale problemer som hjemløshed, alkoholmisbrug og manglende arbejde besværliggør gennemførelsen af den langvarige behandling mod TB, skriver Rikke Bruun de Neergaard.

På fredag vil sundhedspersonale rundt omkring i Grønland udføre forskellige aktiviteter for at sætte fokus på tuberkulose.