Trump kritiserer NATO-allierede

Præsident Donald Trump kritiserer påny flere NATO-lande, heriblandt Danmark, for ikke at betale nok til forsvarsalliancen. Men Lars Løkke Rasmussen afviser kritikken.
Foto © : Gage Skidmore/Flickr Creative Commons
05. juli 2018 15:23

Det skriver Altinget.

Præsident Trump har flere gange kritiseret, at adskillige NATO-lande ikke lever op til målsætningen om at bruge to procent af landenes bruttonationalprodukt (BNP) på forsvaret.

Det gælder også Danmark. Derfor har den amerikanske præsident sendt et brev til den danske statsminister. Heri roser han Danmark for at deltage i mange Nato's missioner og takker for, at Danmark indkøber nyt, militært udstyr fra USA.

LÆS OGSÅ Forsvarsforlig giver medansvar til Grønland

Men han kritiserer også, at Danmark ikke bruger nok penge på sit militære forsvar.

I Danmark vedtog et flertal i Folketinget i januar et nyt forsvarsforlig, der har hævet statens udgifter til Forsvaret fra 1,17 procent af BNP til 1,3 procent af BNP. Det svarer dog fortsat ikke til de omtalte to procent af BNP.

Men Lars Løkke Rasmussen afviser kritikken fra Trump.

- Brevet har et ensidigt fokus på militærudgifter i procent af BNP. Danmark tager et stort ansvar i forhold til det internationale generelt, og i forhold til Nato i særdeleshed (…) Vi stiller op i verdens brændpunkter og bidrager til at sikre freden, siger statsministeren til Altinget.

Brevet fra Trump kommer forud for NATO-topmødet i Bruxelles 11. juli.