Trump giver historisk håndtryk til Nordkoreas præsident

 Mødet i zonen ved Nordkorea kan føre til, at USA og Nordkorea kan genoptage forhandlingerne om en atomaftale.
Topmøde, Trump, Nordkorea
Foto © : Brendan Smialowski / AFP / Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
30. juni 2019 15:28

 

USA's præsident, Donald Trump, har som den første amerikanske præsident krydset grænsen til Nordkorea, hvor han søndag morgen dansk tid giver historisk håndtryk med Nordkoreas præsident, Kim Jong Un.

    Under seancen, der er blevet sendt direkte på tv, takker Donald Trump den nordkoreanske leder.

    - Det er en ære for mig at være her, siger Trump blandt andet og sætter et par ord på forholdet til Kim Jong Un:

    - Jeg har kunnet lide ham, siden første gang jeg så ham.

     Trump ankom søndag morgen dansk tid til Nordkorea, hvor han fik de første glimt af den demilitariserede zone (DMZ) mellem Sydkorea og Nordkorea.

    Det er første gang, at Trump besøger DMZ, og besøget inkluderer et møde med Nordkoreas præsident, Kim Jong Un.

    Mødet ved DMZ blev bekræftet af Trump på et fælles pressemøde med Sydkoreas præsident Moon Jae-in kort før afrejse fra Japan, hvor lederne var til G20-topmødet.

    - Vi tager til DMZ-grænsen, hvor jeg skal mødes med formand Kim, jeg ser meget frem til det, jeg ser frem til at møde ham, sagde Trump.

    Mødet i zonen mellem Nordkorea og Sydkorea giver forhåbninger om, at USA og Nordkorea kan genoptage forhandlingerne om den atomaftale, landene tidligere har forsøgt at forhandle på plads.

    - Vores folk er ved at finde ud af hele. Vi vil begge gerne mødes, sagde Trump efter et møde med flere sydkoreanske virksomheder natten til søndag dansk tid.

    Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, har udtalt om mødet, at det vil blive et håndtryk for freden mellem USA's og Nordkoreas ledere.

    Nord- og Sydkorea indgik i 1953 en våbenhvileaftale efter den treårige krig på halvøen, og FN oprettede samme år den demilitariserede zone.

    Zonen er et fire kilometer bredt bælte - to kilometer på hver side af den formelle grænse.

    Præsidenten sagde, at han havde et godt forhold til Kim, men at parterne stadig er et stykke fra at blive enige om en atomaftale.

    Aftalen vil lukke ned for Nordkoreas atomprogram, mod at USA fjerner sanktioner mod landet. Det skal ifølge USA's plan være med til at sikre freden på den koreanske halvø.

    Sydkoreas præsident kalder det søndag for en "milepæl", hvis mødet skulle finde sted.

    Trump og Kim mødtes sidst i Vietnam i februar.

    /ritzau/