Trump bekræfter strategisk interesse i Grønland

USA's præsident bekræfter, at han er interesseret i Grønland ud fra et strategisk synspunkt, skriver Reuters.
Den amerikanske præsident bekræfter søndag, at han er interesseret i Grønland, men han understreger, at eventuelle planer om et køb "ikke ligger øverst på dagsordenen". Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
18. august 2019 20:38

USA's præsident, Donald Trump, bekræfter søndag, at han er interesseret i Grønland ud fra et "strategisk" synspunkt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så idéen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, siger præsidenten.

LÆS OGSÅ Bekræftet: Trump kigger på muligt køb af Grønland

Meldingen kommer, efter at præsidentens økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, sagde, at Trump-administrationen var i færd med at undersøge et muligt køb af verdens største ø.

Ifølge Kudlow var præsidenten interesseret i et køb - blandt andet fordi Grønland har mange værdifulde mineraler og spiller en vigtig strategisk rolle.

"Hårdt for Danmark"

Mens den amerikanske præsident søndag bekræfter, at han er interesseret i Grønland, så understreger han samtidig, at et eventuelle planer om et køb "ikke ligger øverst på dagsordenen".

- Meget kan blive gjort. I virkeligheden drejer det sig om én stor ejendomshandel. Det er hårdt for Danmark, fordi de taber 700 millioner dollars om året på Grønland, siger præsidenten til journalister søndag.

LÆS OGSÅ Folk i Nuuk om Trumps planer om køb: Dumt og latterligt

Statsminister Mette Frederiksen (S) er søndag på besøg i netop Grønland. Hun måtte under sit besøg understrege, at Grønland ikke er til salg.

- Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorligt ment, siger Mette Frederiksen om den amerikanske interesse for Grønland.

2.-3. september lægger Donald Trump efter planen vejen forbi Danmark, hvor han blandt andet skal tale om Arktis med Mette Frederiksen. Under sit besøg skal han også mødes med formanden for det Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

Kim Kielsen har ligesom Mette Frederiksen også klart afvist, at Grønland er til salg.

Men søndag aften såede Trump lige pludselig tvivl om, hvorvidt besøget i Danmark bliver til noget:

- Jeg tager ikke nødvendigvis helt sikkert dertil. Det gør jeg måske. Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark, siger Donald Trump på en pressekonference.