Canada Trudeau sagde undskyld til kostskolebørn

Fredag var en dag, som Labradors Inuit har ventet meget længe på. Det var nemlig dagen, hvor den canadiske regering officielt sagde undskyld til dem.
Foto © : Joseph Morris/Corporate Video Production Toronto/Flickr
25. november 2017 15:51

Ved en følelsesladet ceremoni Goose-Bay-Happy Valley i Labrador stod den canadiske premierminister Justin Trudeau frem og sagde højt og tydeligt: We are sorry, Canada is sorry, vi siger undskyld, Canada siger undskyld.

Det var fem af de berygtede kostskoler i Labrador, hvor Inuit og Innu indianer børn blev sendt hen til. Kostskolerne var administreret af kirkesamfund og regionale regeringer, da Labrador og Newfoundland først blev en canadisk provins i 1949, derfor var Labradormiut ikke inkluderet i den undskyldning, som Canada kom med i 2008 til andre Inuit.

LÆS OGSÅ Justin Trudeau sagde undskyld til de oprindelige folk

En lang retssag

Igennem 10 lange år har Labradormiut sammen med Innu indianerne ført retssager mod den canadiske regering. Sager som de har vundet.

De 960 overlevende Inuit og Innu vil derfor modtage 245 millioner kroner i erstatning, men måske allervigtigst en officiel undskyldning for den seksuelle, psykiske og fysiske mishandling, de led under mens de opholdt sig på kostskolerne.

LÆS OGSÅ Trudeau holder sit løfte til Canadas oprindelige folk

Følelsesladet premierminister

Justin Trudeau, der græd mens han talte, undskyldte, at børnene var blevet frarøvet deres sprog, deres kultur og familiens kærlighed og omsorg, da de blev sendt væk til kostskolerne. Det var, sagde han, en kolonialistisk måde at handle på og noget, der aldrig må ske igen.

Vi må begynde et nyt kapitel i Canadas historie, hvor vi sammen arbejder for at opnå forsoning.

På kostskolebørnenes vegne talte Toby Obed fra Hopedale. Han er en af de Labradomiut, som kar kæmpet hårdest gennem retten for at opnå denne dag.

Han brød sammen flere gange, mens han talte. Toby Obed og Justin Trudeau omfavnede hinanden under talen.

Før ceremonien havde der været en del tvivl om undskyldningen ville blive accepteret, men Toby Obed sagde, at han som Labradormiut kommer fra en tilgivende kultur, så vi acceptere undskyldningen, selv om vi ved, at nogen ikke gør det.