Trudeau holder sit løfte til Canadas oprindelige folk

Lederne af de tre oprindelige folks grupper i Canada mødtes med premierminister Trudeau på et års dagen for udgivelsen af rapporten fra Sandhed og Forsonings Kommissionen.
Justin Trudeau, Canadas premierminister Foto © : © Office of the Prime Minister (2015)
18. december 2016 16:51

- Der er ikke noget, som er mere vigtigt for mig og min regering end forholdet til de oprindelige folk, har premierminister Trudeau sagt mange gange.

Han har derfor lovet at afholde møder på lige fod med de oprindelige folks ledere, og nu har han holdt sit løfte.

Natan Obed, president for Inuit Tapiriit Kanatami såvel som Perry Bellegarde, landets øverste høvding og leder af The Assembly of First Nations samt David Chartrand, leder af the Metis National Council, holdt torsdag et møde med premierminister Trudeau.

- Idag, udtalte premierminister Trudeau, tager vi et vigtigt skridt fremad på vejen mod forsoning og et nyt forhold til oprindelige folk. Et forhold baseret på anerkendelsen af rettigheder, respekt, samarbejde og partnerskab, sagde Trudeau.

De fire ledere blev enige om fra nu af at mødes hvert år, for at diskutere hvilke fremskridt der er sket i årets løb. Desuden vil topministre også mødes med oprindelige folks ledere to gange om året, for at diskutere fælles politik.

De fire ledere blev også enige om at begynde arbejdet med at etablere et nationalt råd for forsoning, A National Council for Reconciliation, som  vil overvåge hvordan de 94 anbefalinger fra Sandheds- og Forsonings Kommissionen bliver ført ud i livet.

Det er første gang i Canada at en premierminister har mødtes på denne måde, med lederne af Inuit, Indianer og Metis.