Justin Trudeau Canadas premierministerFoto: © Office of the Prime Minister (2015)

FN-generalforsamling Justin Trudeau sagde undskyld til de oprindelige folk

Canadas premierminister Justin Trudeau holdt en overraskende tale ved FNs generalforsamling i torsdags. Her gav den canadiske premierminister nemlig en undskyldning til oprindelige folk.

Fra talerstolen i FN-bygningen i New York udtalte Justin Trudeau, at kolonitiden for inuit, indianere og métis har været en periode med ydmygelse, mishandlinger og forsømmelse, og at det er noget som Canadas oprindelige folk stadig oplever i dag.Trudeau nævnte blandt andet reservater, hvor folk endnu ikke kan drikke vandet.

Desuden talte han om den negative indflydelse, som de nu lukkede kostskolerne har haft for oprindelige folks børn, som den dag i dag stadigvæk er meget påvirket af tiden på kostskolerne.

Trudeau omtalte også det store problem med de mange selvmord blandt de unge hos mange oprindelige folk. Og udfordringerne med at de unge stadigvæk skal tage langt væk fra deres hjemsteder, for at få en god uddannelse.

Han sagde videre, at Canada endnu er et ungt land og, at der derfor er meget, der stadig kan gøres for at udrydde kolonitidens problemer.

Samtidig slog Trudeau fast, at Canadas forsøg på forsoning er noget, der bør inspirere andre lande i deres forhold til deres oprindelige folk.

Trudeau understregede yderligere, at Canada er dedikeret til fuldt ud at implementere FNs erklæring om oprindelige folks menneskerettigheder. Det nordamerikanske land er dermed blandt de få lande, som officielt har lovet det.

Selvom det var en noget uventet og overraskende tale, så er Trudeau dog efterfølgende blevet kritiseret, fordi han i talen ikke angereb hverken den amerikanske præsident Trump eller Nordkorea.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!