Foto: Mittarfeqarfiit

Tre udenlandske selskaber klar til investere i lufthavne

MT Højgaard, Siemens og MP Pension er parate til at investere i udvidelsen af Ilulissat og Nuuk lufthavne. Investeringer i en lufthavn i Qaqortoq er mere usikker.

I dag er MP Pension vant til at sende sine medlemmer, som er psykologer og magistre, fra Danmark til Grønland for at arbejde. 

Men nu er selskabet også parat til at sende op imod 3 mia. kroner afsted som investeringer i lufthavnsbyggerier i Grønland, fortæller direktør for MP Pension, Jens Munch Holst, til KNR.

- Der er nogle udviklingsmuligheder i Grønland, som der ikke er andre steder. Hele turismepotentialet ved at få styrket infrastrukturen er med vores briller meget stort. Og derfor kan vi også se et afkast, der er fornuftigt på den lange bane.

Læs også Penge til lufthavnsselskab bevilget

 

Et udvidet Newport-projekt

Sammen med MT Højgaard og Siemens ønsker MP Pension at oprette et konsortium, der i et OPP-samarbejde (offentligt-privat partnerskab, red.) med Selvstyret skal stå for udvidelsen og driften af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

De tre selskabers plan er baseret på Newport-projektet fra Ilulissat, som Qaasiutsup Kommunia sidste år støttede op om. Den nye model indebærer dog også en udvidelse af Nuuk Lufthavn. 

Til gengæld rummer planerne i øjeblikket ikke investeringer i en lufthavn i Qaqortoq, siger direktøren for Siemens Grønland, Carsten Dahl.

- Der skal jo være et fornuftigt passagergrundlag for at bygge en lufthavn, der er drevet på internationalt grundlag.

 

Læs også Lufthavnspakken vedtaget

Læs også Udvidelse af Ilulissat-landingsbane tiltrængt 

Han tilføjer, at intet dog er udelukket. Det vil en mulig dialog med Selvstyret først skulle vise. Men Siemens, der driver lufthavnsterminaler og bagagetransport i 14 lande, har også en alternativ model for driften af små lufthavne, fortæller Carsten Dahl.

- Vi har også et koncept, hvor vi har ubemandede lufthavne, man kan køre fra fjernt. Så det vil sige, at man kunne sidde i Nuuk og drive nogle af de andre lufthavne, der er ubemandede. Men det er ikke noget, vi arbejder med på nuværende tidspunkt.

 

Grønt lys til lufthavnsselskab

Udmeldingen om investerings-ønskerne kommer samtidig med, at Finans- og Skatteudvalget i Inatisartut fredag gav grønt lys for, at Selvstyret kan oprette et selskab, som skal stå for etableringen af lufthavnsbyggerier i både Nuuk, Ilullisat og Qaqortoq.

Ind til videre har hverken Siemens, MT Højgaard eller MP Pension været i direkte kontakt med naalakkersuisut om de konkrete investeringsplaner. Og derfor er det også for tidligt at snakke om et samlet investeringsbeløb, siger Carsten Dahl.

Men divisionschef hos MT Højgaard, Jóannes Niclassen, siger, at finansudvalgets beslutning passer ‘glimrende ind’, og at man blot ønsker at signalere til naalakkersuisut, at de tre selskaber er åben for dialog.

Også den Nordisk Investeringsbank (NIB) og Grønlandsbanken ifølge de tre konsortiumselskaber interesserede i at bakke økonomisk op om lufthavnsinvesteringerne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt