Tre mænd skal sammen for retten i sag med 15 forhold

Retten i Sisimiut skal i næste uge behandle en sag med i alt 15 forhold, der handler om vold, trusler og voldtægt.
Tre mænd skal for retten i Sisimiut i næste uge. Den ene var efterlyst af politiet i 14 dage efter et af forholdene, han er tiltalt for. Foto © : Thor Bill / KNR
12. juni 2024 13:44

Et anklageskrift, der rummer alt fra husfredskrænkelser og tingsbeskadigelse til vold, trusler og voldtægt, danner i næste uge ramme for en fem dage lang retssag mod tre mænd i Sisimiut ved Qeqqata Kredsret.

De 15 forhold er begået over en periode på seks måneder fra slutningen af juli sidste år til januar i år.

En gennemgang af anklageskriftet viser, at den ene af mændene er tiltalt for otte forhold, en anden er tiltalt for syv forhold, mens den sidste er tiltalt for et enkelt forhold om vold.

De fleste af forholdene har mændene begået alene, men i fire forhold er der to tiltalte. Blandt andet tre forhold om vold og et om ‘hån og fornærmelig tiltale mod nogen i offentlig tjeneste’, hvor en politiassistent er blevet kaldt for homoseksuel og homo.

Værtshusslagsmål

Et af voldsforholdene fandt sted lillejuleaften 2023 på et værtshus, hvor to af mændene overfaldt en tredje person med spark og knytnæveslag i ansigtet, så offeret fik kæbebrud på begge sider af kæben.

Den ene af mændene, der dengang var 19 år, blev efterfølgende eftersøgt af politiet i to uger, før han blev fundet. Han blev i det skriv, politiet sendte ud, beskrevet med ordene ‘kan være farlig’. 

Forud for værtshus-episoden er manden tiltalt for to andre tilfælde af vold og et tilfælde om vold og trusler. 

Ved episoden med truslerne har den 19-årige sammen med en af de andre truet med kniv og taget halsgreb på den forurettede, viser anklageskriftet.

‘Du er forbandet billig’

Manden, der sammen med den dengang 19-årige truede med kniv, er udover tre tiltaler om vold også tiltalt for en voldtægt og efterfølgende vidnetrusler.

Voldtægten fandt sted en mandag aften tilbage i oktober 2023, hvor manden tog halsgreb på en kvinde, efter hun havde forsøgt at stoppe samlejet ved at sige ‘stop’ og ‘jeg kan ikke lide det’.

Efterfølgende er manden kommet med vidnetrusler til kvinden og kvindens kæreste, viser anklageskriftet. Han har truet parret med vold i forbindelse med deres forklaring til politiet og i retten.

Ifølge anklageskriftet har han via messenger og telefonisk skrevet til kvinden: ‘Skulle jeg have voldtaget, hva?' og ‘Du er forbandet billig’ og ‘Så svar dog, jeg mener det, du kommer til at fortryde’.

Truslerne til kvindens kæreste lyder ifølge anklageskriftet: ‘Jeg tæsker dig og (kvindens navn, red.), og jeg slår jer ihjel.

Ude på prøve

Manden, der ifølge anklageskriftet står bag voldtægten og vidnetruslerne, står til en dom på et år og ni måneder i anstalten for alle tiltalerne.

Manden, der blandt andet er tiltalt for volds-episoden på værtshuset, blev dømt for vold i en anden sag ved Qeqqata Kredsret tilbage i juli 2023 og blev prøveløsladt blot få dage før værtshus-episoden.

Derfor påstår anklageren, at han bør foranstaltes med halvandet år i anstalten, mens den sidste mand, der ‘kun’ er tiltalt for værtshus-episoden, kræves foranstaltet i fire måneder.

Derudover er der nedlagt påstande om godtgørelser i en række af sagens forhold. Blandt andet for en ødelagt dør og for tort i forbindelse med voldtægten og de efterfølgende vidnetrusler.