Tre mænd dømt i stor sag: 29-årig får forvaring

Efter seks retsdage er tre mænd blevet idømt foranstaltninger fra fire måneder til forvaring i en stor sag om blandt andet forsøg på manddrab og grov vold.
Der er kun få og små afvigelser fra anklagerens påstand til Kredsrettens dom i sag mod tre mænd Foto © : KNR / Christine Hyldal
13. maj 2024 16:17

I dag er der blevet sat et foreløbigt punktum i en stor sag om blandt andet grov vold og forsøg på manddrab, hvor tre mænd på 28, 29 og 31 år tilsammen er blevet dømt for 21 forhold.

- Det er en sag, der har været længe undervejs, og som har kørt over mange dage og været voldsom, fordi der er tale om nogle meget alvorlige forhold, siger Signe Suhr.

Derfor er hun også overordnet godt tilfreds med udfaldet af sagen, som er blevet stort set, som hun har påstået hele vejen igennem.

-  Jeg kan konstatere, at Sermersooq Kredsret har vurderet sagen på samme måde, som jeg gjorde, da jeg rejste sagen, siger hun. 

Det er altså kun få og små detaljer i de mindre forhold, som retten har vurderet anderledes end anklagemyndighedens påstand.

Forbliver tilbageholdt

Anklagemyndigheden gik efter en forvaringsdom til den 29-årige mand, som retten valgte at følge. Det vil sige, at han har fået en tidsubestemt dom.

- Det har han blandt andet, fordi han er blevet kendt skyldig i drabsforsøget tilbage i april sidste år og den grove vold fra september 2023, siger Signe Suhr.

Manden har dog sammen med sin forsvarer valgt at anke dommen til Grønlands Landsret, men han skal fortsat være tilbageholdt, indtil ankesagen har været for retten.

På fri fod trods dom

Anderledes forholder det sig for den 28-årige, der er blevet idømt et år og seks måneders anbringelse, men han er blevet løsladt i dag efter retsmødet.

Han har siddet tilbageholdt i otte måneder, men er for en stund igen på fri fod. Han bliver indkaldt til at afsone senere og mangler at afsone 10 måneder. Han kan dog efter fire måneder søge om en prøveløsladelse.

Den sidste dømte i sagen er den 31-årige mand, der blandt andet er dømt for medvirken til grov vold. Han er blevet idømt fire måneder i anstalten. 

- Det er faldet sådan ud, fordi de forhold, han er kendt skyldig i nu, skulle have været behandlet tidligere, siger Signe Suhr.

Også den 31-årige har valgt at anke dommen til Landsretten, men det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår sagen kommer for Landsretten.