Torskefiskeriet i Sydgrønland er i problemer

Der er blevet indhandlet langt færre torsk det seneste år, lyder det fra både Royal Greenland og Arctic Prime Fisheries, skriver Sermitsiaq.
Foto © : Nick Rahaim/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
28. august 2017 14:40

Og det er det indenskærs fiskeri, der er presset. Blandt andet forklarer Royal Greenlands driftschef for torskefiskeriet, at de det seneste år ikke har set torsk indenskærs syd for Sioraq, der ligger lige nord for Paamiut.

Ifølge Grønlands Statistik er der i årets første halvår kun indhandlet halvdelen af de mængder torsk der blev indhandlet i samme periode i 2015 og 2016.

- Vi mærker meget tydeligt på vores fabrikker i Nanortalik og Qaqortoq, at der bliver indhandlet langt færre torsk end tidligere, siger direktør, Hentzar Petersen fra Arctic Prime Fisheries til Sermitsiaq.

LÆS OGSÅ Naturinstituttet vil vide mere om torsk

Torskefiskeriet holdes dog igang af forsøgsfiskeri udenskærs og samtidig oplever de nordligere dele af landet, at torsken er rykket længere nord på.

Generelt er der dog stor uenighed om, hvor meget torsk, der skal fiskes for ikke at skade bestandene. Biologernes rådgivning til den samlede kvote lyder på omkring 20.000 tons, mens Naalakkersuisut har sat kvoten til 57.500 tons, altså knap tre gange højere.

Historien om torsken kommer kort efter en historie om at også hellefiskefiskeriet er i problemer i Nordgrønland.