Dundas Titanium risikerer at møde isbjørne og hvalrosser

Råstofskolen i Sisimiut vil uddanne maskinoperatører, og Air Greenland ser også muligheder i mineprojekt ved Moriusaq i Nordgrønland.
Foto © : Bluejay Mining
Skrevet af Malik Brøns
03. september 2020 05:46

Mineselskabet Dundas Titanium vil gerne udvinde ilmenit på stranden ved Moriusaq i Nordgrønland.

Moriusaq ligger mellem Qaanaaq og Dundas, og området bliver brugt af fangere, der jager isbjørne hele året. 

Fangerne er umiddelbart positivt stemt overfor projektet, da der hverken skal bores eller sprænges i deres fangstområder. 

Ilmenit bruges til produktion af titanium. Og hvis Dundas Titanium går i gang med at udvinde ilmenit på stranden, er der lige et par ting, medarbejderne skal være opmærksomme på.

Isbjørne og fødesøgende hvalrosser

Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug har sendt et skriftligt høringssvar til projektet.

Her påpeger departementet, at der kan være risiko for at støde ind i vandrende isbjørne i området:

- Det forventes at selskabet er opmærksomme på risikoen for at møde isbjørne. For god ordens skyld gøres der hermed opmærksom på, at man ved ophold i Grønland, skal være opmærksom på gældende retningslinjer og forholdsregler i områder, hvor risikoen for at møde isbjørne er til stede. Dette gælder særligt i Nordvestgrønland, står der i høringssvaret.

Ifølge departementet skal Dundas Titanium passe på de nærliggende dyr. 

- Området har stor vigtighed for fødesøgende hvalros på grund af den store mængde af bunddyr, herunder særligt muslinger. Selskabet bedes tage hensyn til de hvid- og narhvaler, som samler sig, mødes og passerer i Nordvandet, skriver departementet. 

Råstofskolen vil uddanne lokale maskinoperatører

Et stort ønske til mineselskabet kommer fra lokalområdet. Håbet er nemlig, at hvis udvinden af ilmenit begynder, vil der være arbejdspladser til de lokale.

KTI Råstofskolen i Sisimiut har et samarbejde kørende med Dundas Titanium om at uddanne borgere i Qaanaaq med fem ugers maskinkursus. Det er dog gået i stå på grund af corona, men skolen forventer at fortsætte kurserne i 2021.

- Da Qaanaaq-området har en forholdsvis stor ledighed, er der her mulighed for ved en fælles indsats at sørge for jobmuligheder i denne region efter beståede certificerede kurser i Råstofskolens regi, skriver skolen i deres høringssvar.

Air Greenland ser potentiale

Hvis Dundas Titanium vælger at lave en serviceaftale med Air Greenland, ser flyselskabet et potentiale i at udnytte forsyningsmulighederne til Qaanaaq.

Det kan være, at der er plads i flyveren til at have forsyning eller passagerer med, så Air Greenland kan flyve forbi Qaanaaq, hvis et fly er i nærheden.  

- Det skyldes, at hvis ikke Dundas fylder maskinerne op, vil man kunne planlægge at flyve via Qaanaaq og dermed have rutepassagerer med på flyvninger for Dundas Titanium, skriver Air Greenland i deres høringssvar.

Formålet med høringen er, at få høringskommentarer til projektet, der kan skrives med ind på de nuværende redegørelser omkring det miljø- og samfundsmæssige spørgsmål, som borgerer eller andre selskaber kan komme med deres tilføjelser til projektet. 

Selvstyret har sat en høring i gang på baggrund af en udnyttelsesansøgning, som Selvstyret har sat i gang med Dundas Titanium.

Selve høringsfristen gælder frem til den 2. september.