Danmark vil undersøge forurening ved Camp Century

Den danske stat vil nu undersøge forureningen ved Camp Century. Det skriver naalakkersuisoq for udenrigsanliggender i en kronik, der bringes onsdag i avisen AG.
Camp Century
Bygningen af Camp Century. Foto © : Jon Fresch
15. februar 2017 06:31

I kronikken skriver Vittus Qujaukitsoq, at der er opnået et væsentligt resultat i sagen om forureningen på den gamle amerikanske militærbase Camp Century.

Sidste år viste et forskningsprojekt, at klimaforandringerne på et tidspunkt kan betyde, at forurening fra basen vil skylle i havet. Det drejer sig blandt andet om miljøgiften PCP og radioaktivt spildevand fra et transportabelt atomkraftværk, der forsynede basen med energi.

Nu er det angiveligt lykkedes Naalakkersuisut at få den danske stat til at foretage yderligere undersøgelser af forureningens omfang.

- Naalakkersuisut har således den 9. februar 2017 godkendt, at der af den danske stat igangsættes egentlige miljø-, sundheds- og radiologiske undersøgelser af forureningen ved Camp Century, skriver Qujaukitsoq i sin kronik.

Qujaukitsoq kalder undersøgelserne for et stort forhandlingsresultat for Naalakkersuisut, selvom der endnu ikke er taget stilling til en eventuel oprydning:

- Der er dog fortsat langt igen, idet Danmark stadig ikke har påtaget sig noget ansvar for, hvad der efterfølgende skal ske med oprydningen, skriver Qujaukitsoq.