Tilioq: Døve får ikke nok hjælp til tolkning

Myndighederne har pligt til at sørge for tolkebistand, men handicaptalsmanden mener, at der er store problemer med at overholde loven.
Ifølge Tilioq er forholdene for døve stille og roligt blevet værre, siden døveskolen blev nedlagt i 2008. Foto © : Scanpix
08. oktober 2020 12:03

Handicaptalsmanden Tilioq får mange henvendelser fra døve, som oplever problemer med manglende tolke, når de er hos lægen, kommunen eller vil deltage i aktiviteter i samfundet.

En af dem er Lulu Reimer Geisler, der påpeger, at der ikke findes et officielt sted, hvor hun kan kontakte tegnsprogstolke.

- Der er stor mangel på tegnsprogstolke i Grønland, siger hun.

LÆS OGSÅ Grønlandske døve er isolerede

Ifølge Naalakkersuisuts statistikker var der i 2017 38 døve personer spredt ud i alle landets fem kommuner. Handicaptalsmanden Tilioq fortæller, at flere fagpersoner siger, at døve ikke inkluderes i samfundet.

- De behandles som anderledes, og de har svært ved at deltage på arbejdsmarkedet. En fagperson fortæller, at døve ikke får den rette hjælp eller støtte fra kommunen, fordi de netop mangler tegnsprogstolke. De skriver beskeder på mobilen eller notater for at kunne kommunikere med en sagsbehandler, skriver Tilioq på sin hjemmeside.

Tilioq mener, at problemet er, at ingen tager ansvar for problemet.

- Handicapcenteret Pissassarfik henviser til Selvstyret. Selvstyret henviser til Døveforeningen i Grønland, KTK. Ingen tager ansvar, siger en fagperson ifølge Tilioq.

Forholdene er blevet værre

Siden maj i år har Tilioq sendt forespørgsler til Selvstyret og Styrelsen for Forebyggelse og Sundhed om, hvilke muligheder der for tegnsprogstolkning for døve i Grønland, fordi myndighederne har pligt til at sørge for tolke.

- For eksempel skal sundhedsvæsenet sørge for en tegnsprogstolk ved undersøgelser og indlæggelser af personer, der ikke kan høre, og skolevæsenet skal sørge for, at der er tolkebistand til døve og svært tunghøre elever, siger Handicaptalsmand Christina Johnsen.

Grønland har siden 2009 været forpligtet til at følge FN's handicapkonvention, som har til formål at sikre handicappedes rettigheder.

Det betyder, at forholdene for personer med handicap skal blive bedre, men på døveområdet mener Tilioq, at forholdene stille og roligt er blevet værre, siden døveskolen blev nedlagt i 2008.