Langt de fleste grønlandske døve, der er bosat i Danmark, tager ikke imod de forskellige tilbud fra døveforeningerne eller Danske Døves Landsforbund, og det resulterer i, at de isolerer sig fra omverdenen og dermed ikke bliver integreret i det danske samfund. Det siger sekretariatschef i det Danske Døves Landsforbund, Helle Skjoldan.
- Vi har en fornemmelse af, at grønlandske døve ikke klarer sig særlig godt her i Danmark, og at de heller ikke er integreret i det danske samfund. Heller ikke i døvesamfundet her, siger Helle Skjoldan.
Hun mener, at døve grønlændere ofte ikke kender ret meget til det danske system – og det giver tit problemer i dagligdagen.
- Så er der andre sproglige forhindringer som dansk, som de fleste måske ikke har stiftet bekendtskab med, ligesom der er et andet tegnsprog. Der er mange ting som er anderledes. Der er et stort fællesskab i vores døveforeninger, men der ser vi meget sjældent døve grønlændere. Når de døve grønlændere i Danmark isolerer sig selv i samfundet medfører mindre livskvalitet, mener Helle Skjoldan.
- For dem er konsekvensen, at de ikke har et rigtigt lykkeligt liv. Vi vil også gerne have en tættere dialog mellem Grønland og Danmark, for at man bare bliver ved med at sende døve grønlændere hertil. Vi skal lære at tage imod disse mennesker på en anden måde.