Flere i arbejde er afgørende for bedre økonomi

Det er afgørende for at forbedre økonomien, at få flere af landets 1198 jobklare arbejdssøgende i arbejde. Der er nemlig en hel del penge at spare for samfundet ved at ansætte landets egne arbejdsløse i stedet for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.
18. september 2017 07:57

- Jo flere der er selvforsørgende i beskæftigelse, jo bedre er økonomien i Selvstyret og kommunerne. Der kommer flere skattebetalinger, der er færre udgifter til sociale ydelser og indsatser. Det har stor betydning for ligheden og den sociale sammenhængskraft i samfundet, siger formand for Økonomisk Råd, Torben M Andersen.

Men der er tre grundlæggende udfordringer, der skal løses for at få flere arbejdsløse i arbejde, vurderer Økonomisk Råd i den nye rapport om Grønlands Økonomi:

Størstedelen af de nuværende jobmuligheder kræver uddannelser, men langt den største del af de arbejdsløse har enten en lav eller ingen uddannelse.

LÆS OGSÅ Grønlands økonomi på vej mod problemer

Mange af jobmulighederne findes ikke de samme steder som de arbejdsløse bor. Og viljen til at flytte efter mulighederne er ikke stor nok.

Og så er der i flere tilfælde ikke nogen reel økonomisk gevinst ved at arbejde frem for at modtage offentlig hjælp.

De tre udfordringer betyder, at mange jobs må besættes af udenlandsk arbejdskraft, som har de nødvendige uddannelser og som er interesserede i at flytte efter jobmulighederne.

LÆS OGSÅ Økonomisk Råd uddeler hård kritik

Men ifølge Økonomisk Råd, vil politikerne kunne tage afgørende skridt til at forbedre økonomien ved at tage hånd om de udfordringer. Som eksempel vil landskassen få op mod 100.000 kroner til rådighed, hver gang en borger på offentlig hjælp ansættes på SIK-mindste løn, fremfor tilkaldt arbejdskraft.

En borger på offentlig hjælp, der kommer i arbejde vil give skatteindtægter, men landskassen vil også spare den offentlige hjælp, mens tilkaldt arbejdskraft kun bidrager med skatteindtægter.

Arbejdsløse klar til job
Der var 2151 arbejdssøgende borgere i Grønland i august.
1198 af dem, altså lidt over halvdelen, er klar til at tage et job. Det viser tal fra Grønlands Statistik.
Det er de 1198 personer som politikerne skal forsøge at få i arbejde ved at løse de udfordringer Økonomisk Råd peger på.

Ifølge Grønlands Statistik er tallene for antallet af jobklare, dog en smule usikre, da det er forskelligt, hvordan kommunerne registrerer de arbejdssøgende.

LÆS OGSÅ Stramme regler spænder ben for erhvervslivet

Økonomisk råd vurderer, at det er muligt få flere i arbejde ved at forbedre uddannelsesniveauet, give bedre økonomiske gevinster ved at tage et job og sikre, at folk flytter efter jobmulighederne. På længere sigt vil det dog også være nødvendigt, at udvikle erhvervsmuligheder.

LÆS OGSÅ Manglende arbejdskraft er et nationalt nederlag