Jess G. Berthelsen: Manglende arbejdskraft er et nationalt nederlag

<p>Formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, var torsdag aften i studiet hos Qanorooq for at tale om de 30 kinesiske medarbejdere, Royal Greenland er nødt til at hente til Grønland, fordi de ikke kan skaffe pålidelig, lokal arbejdskraft.</p>
21. oktober 2016 13:10

Jess G. Berthelsen pointerer, at man ikke kan skære alle grønlændere over en kam ved at sige, at de ikke kan passe et arbejde. Han anerkender dog samtidig, at der i visse brancher er problemer. Blandt andet fiskeindustrien.

- Det må vi erkende nu. Men SIK kan ikke løse problemet alene. Vi må alle i samarbejde begyndt at arbejde med problemet.

Læs også Royal Greenland må hente kinesere til grønlandske fabrikker

Han henviser til, at Royal Greenland er nødt til at hente 30 kinesere til deres fabrikker i Maniitsoq, Uummannaq og Qasigiannguit, fordi de ikke kan skaffe pålidelig, lokal arbejdskraft. Samtidig er der stor arbejdsløshed i både Øst- og Sydgrønland.

- Vi lønmodtagere er nødt til reflektere over os selv. Vores forfædre flyttede fra sted til sted afhængig af, hvor der var fangst. Det er på tide at kunne flytte til andre steder, hvor der findes jobs. Og hvis det skal ske, skal vi være klar på bolig- og daginstitutionsområdet.

- Det er et nederlag for hele samfundet. Der er mange arbejdsløse i Grønland, og alligevel er der mangel på arbejdskraft visse steder, og det må man kalde for et nationalt nederlag.

Se hele interviewet med Jess G. Berthelsen over artiklen