Tidligere OL-deltagere: Ukaleq kan forvente hjertebanken

Når Ukaleq Slettemark på mandag klikker skiene på og indstiller sigtekornet, kører hun i skisporerne på andre grønlandske topatleter. For dem var OL det største.
Sammen med Laila Friis-Salling repræsenterede Martin Møller Grønland ved det seneste vinter-OL i 2018. Foto: Privat.
05. februar 2022 11:23

I går blev vinter-OL skudt i gang med den traditionsrige åbningsceremoni.

Med Dannebrog i front kunne man se de rekordmange deltagere, der repræsenterer Kongeriget Danmark under legene, marchere ind på det store stadion i Beijing.

Blandt de 62 atleter, som stiller op for Danmark, er der dog én, som tiltrækker sig særlig stor opmærksomhed fra Grønland – den grønlandske skiskytte Ukaleq Slettemark.

Den 20-årige skiskytte debuterer ved de olympiske vinterlege, men hun er ikke den første grønlandske atlet, som deltager ved et vinter-OL.

LÆS OGSÅ Ukaleq Slettemark er udtaget til OL

Ukaleq Slettemark kører nemlig i skisporene på andre grønlandske skiløbere. 

KNR har talt med to af dem, langrendsløberne Martin Møller og Michael Binzer, der her fortæller om deres oplevelser ved OL.

Hjertebanken over at repræsentere sit land

Michael Binzer har repræsenteret Grønland til vinter-OL hele tre gange. Første gang var for præcis tredive år siden i 1992 i Frankrig. Og den første gang står stadig helt klart for ham:

- Jeg kan huske kuldegysning, jeg fik under indmarchen i Albertville. Når jeg lukker øjnene, kan jeg stadig se det for mig, siger Michael Binzer.

Selvom der her i Grønland er nærmest perfekte forhold til at dyrke vintersport, så betyder det lave befolkningstal, at Grønland er en miniputnation i olympisk kontekst. 

Derfor bærer man som grønlandsk deltager ofte en hel nations forhåbninger på skuldrene. Noget, som stadig vækker følelser hos Michael Binzer at tænke tilbage på: 

- Der er jo en kæmpe stolthed over at repræsentere sit land. Jeg får helt hjertebanken, når jeg tænker på det. Det tror og håber jeg også, at Ukaleq vil have.

Foruden 1992 deltog Michael Binzer også til vinterlegene i 1994 i Lillehammer og 1998 i Nagano, hvor Danmark vandt sin hidtil eneste vinter-OL medalje, nemlig sølv i curling.

De grønlandske atleter deltager under dansk flag, da den internationale Olympiske Komité, IOC, ikke anerkender Grønland som en selvstændig nation i olympisk kontekst.

Foto: Michael Binzer på langrendsløjpen ved Nuuk sammen med sin hund Kuluk.

Karrierens højdepunkt

Martin Møller deltog ved vinter-OL i 2014 og 2018.

Også for ham var OL en kæmpe oplevelse og måske også der, hvor han opnåede sine største resultater i karrieren. Han husker særligt det sidste løb i 2014 i Sotji, hvor han blev nummer 45 på distancen 50 kilometer skøjt.

- Jeg var i mit livs form. Det sidste løb i 2014 var måske det bedste løb, jeg nogensinde har løbet. Her var jeg længe kun 10 sekunder efter førstepladsen. Det var en stor oplevelse, siger Martin Møller.

Ligesom Michael Binzer har han oplevet, hvordan det er at repræsentere Grønland under en af verdens største sportsbegivenheder. Og selvom det for nogen måske vil opleves som et stort pres, så havde Martin Møller det lige omvendt:

- Når man kommer fra et lille land, så er der ikke så store forventninger. Man prøver bare at gøre det så godt, som man kan. Man kan selvfølgelig misunde dem, der går efter medaljerne, men det er også fedt at være med uden pres.

OL er som intet andet

Når Martin Møller og Michael Binzer ser tilbage på deres minder fra to forskellige årtier ved vinter-OL, er der store ligheder i, hvad de husker. 

Særligt livet uden for konkurrencerne har gjort indtryk på dem begge: 

- Alle mulige idrætsgrene er samlet. Du sidder sammen med ishockeyspillerne til morgenmaden og tager så ud og ser på curling og styrtløb. OL har en særlig lejrstemning. Det er sådan nogen oplevelser, som man ikke ellers får, siger Michael Binzer.

Ukaleq følges med spænding

Selvom hverken Michael Binzer eller Martin Møller skal deltage ved dette års OL, er der ingen tvivl om, at de glæder sig til at følge Grønlands seneste olympiske håb – Ukaleq Slettemark.

- Hun kan løbe uden pres, da hun jo ikke er en af favoritterne. For hende handler det bare om at gøre sit bedste, siger Martin Møller.

Når Ukaleq Slettemark på mandag drager ud på løjpen i Kina med sit gevær på ryggen, vil Michael Binzer sidde klar til at følge løbet hjemme i Nuuk. Også for ham er resultatet underordnet.  

- Hun er en enorm fin repræsentant for Grønland, så jeg er stolt over, at hun er med. 

Vil du følge Ukaleq Slettemark under OL, kan du se alle hendes løb på KNR-TV.

Første løb er på mandag klokken: 05.40 på KNR 2.