Tidligere legeplads er nu en bilkirkegård

Ivalo Møller Lange bor i Nuussuaq i Nuuk og har udsigt til en masse efterladte biler. Hun er nervøs for børnene, som leger i området.
Skrevet af Jokum Nielsen
17. juli 2024 10:56

Imellem to blokke i bydelen Nuussuaq i Nuuk er der i dag parkeret omkring 15 biler, der er efterladt af ejerne.

Ifølge Kommuneqarfik Sermersooqs hjemmeside leder man med lys og lygte efter ejerne af tre biler. Det er uvist, hvor længe bilerne har været parkeret der.

Og det er ikke et enestående problem. På kommunens hjemmeside kan man også se, at der i Nuuk er 63 biler uden nummerplader, 36 både og 15 containere uden ejere. 

Gennem mærkater gør Kommuneqarfik Sermersooq opmærksom på, at ulovligt parkerede biler skal fjernes for ejernes regning.

Ivalo Møller Lange bor i Nuussuaq ved de efterladte biler, og hun udtrykker bekymring for børnene, som leger i området. 

- Det ser forfærdeligt ud, og det pynter jo ikke på udsigten. Man ønsker virkeligt at undgå ulykker for de børn, der leger der. Jeg håber, at forældrene fortæller deres børn, at de ikke skal lege der. Der er jo også fyldt med glas.

Der har tidligere været en legeplads, der er blev revet ned på grund af slid. Legepladsen er nu en bilkirkegård. 

- I lang tid var der ikke særlig mange biler. Børn legede der og ødelagde bilerne. Men i løbet af ganske få dage steg antallet af biler voldsomt, foræller Ivalo Møller Lange.

Ingen konsekvenser for ejerne 

Justus Hansen (Demokraatit) er medlem af kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq og formand for Udvalg for Byudvikling og Anlæg. Han tror, løsningen findes ved at kigge til de andre byer i kommunen. 

- Det, vi gør i Tasiilaq og andre byer, er jo, at vi giver frit lejde for bilejerne. Ejerne skal selv tømme bilerne for væsker og tage batterierne ud. Så får de lov til at aflevere bilerne i havnen til de affaldsskibe, der kommer ind, siger han. 

Ifølge Justus Hansen gør kommunen allerede en indsats for at komme problemet til livs i hovedstaden. 

- Vi sætter mærkater på, hvor vi påpeger, at de bilvrag skal væk indenfor tre måneder på deres regning. Vi er også behjælpelige med at finde plads til bilerne, men det er meget udfordrende at finde ejerne, fordi de jo ikke vil betale, så det er noget af en udfordring i vores daglige arbejde.

Lovgrundlag

Den lovgivningsmæssige baggrund findes i Inatsisartutlov nr. 9 af 22. november 2011 om beskyttelse af miljøet, hvor man i § 36 kan læse:

- Kommunalbestyrelsen forestår bortskaffelsen af affald og afgør, om et stof eller en genstand kan betragtes som affald. Bortskaffelsen af biler, både, skibe, snescootere og lignende større genstande kan først ske, når disse har været fremlyst i mindst 3 måneder.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan efter at den i stk. 1 nævnte afgørelse er truffet, sælge eller holde auktion over sådanne genstande for at dække omkostningerne ved håndtering og bortskaffelse af genstandene.

Men Ivalo Møller Lange giver ikke meget for Justus Hansens forklaring på situationen. 

- Det er altså for tyndt det her. Vi ved, at der vil ske en forværring. Uanset om batterierne er taget ud, er der stadig en masse glas, og det vil ske forureningen. Det er lige midt i, hvor mennesker lever, hvor vi bor, og det er i nærheden af, hvor en masse børn leger.