Tidligere kommissionsformand er tilfreds med lufthavnspakken

Formanden for den tidligere Transportkommission er glad for, at lufthavnslovgivningen er blevet vedtaget.
Arkivfoto.
Skrevet af Merete Lindstrøm
20. november 2018 16:23

Inatsisartuts beslutning om de kommende lufthavne falder i god jord hos den tidligere formand for transportkommissionen, Christen Sørensen.

- Det her vil forhåbentlig løfte Grønlands økonomi betydeligt. Det er i hvert fald det, jeg håber på, og det tror jeg også ligger til grund for lufthavnspakken, siger han.

LÆS OGSÅ Lufthavnspakken er vedtaget

Christen Sørensen nævner turisme som en oplagt udviklingsmulighed, men han tror også, at eksport af for eksempel rå hellefisk fra Ilulissat til en højere pris kan komme på tale. Lufthavnspakkken i sin nuværende form er dog noget anderledes end det kommissionen sad med, da Christen Sørensen var med.

- Dengang vi sad i transportkommissionen, der undersøgte vi også to alternativer ved Nuuk, og de faldt lidt, fordi vi ikke var sikre på, at de kunne flyves tilstrækkelig sikkert, men der har luftfartsteknologien udviklet sig, og jeg går ud fra, at det er i orden, siger Christen Sørensen.

LÆS OGSÅ Bliv klogere på lufthavnspakken

Den tidligere formand stoler på, at det er den bedste løsning, der er fundet, og mener at investeringsplanen ser rigtig fornuftig ud.

- Så er det jo heller ikke dårligt, synes jeg, at den danske stat er gået ind og har bidraget til finansieringen og stillet nogle lånegarantier. Så bliver renten for de lån Grønland skal ud og tage forhåbentlig betydeligt lavere end den ellers ville være, siger han.

LÆS OGSÅ Christen Sørensen: Politikerne bestemmer

Christen Sørensen understreger samtidig, at det ikke er en nem opgave at gå igang med:

- Det er jo en kolosal investering, derfor er der selvfølgelig også risiko ved det, og derfor bliver det vigtigt at styre anlægsprojekterne, hvis det skal gå godt, siger han.

Transportkommissionen blev færdig med sit arbejde i 2011, men Christen Sørensen følger stadig med i udviklingen af den grønlandske infrastruktur.

LÆS OGSÅ Her er for og imod lufthavnspakken

- Jeg er glad for, at havnen blev lavet, og jeg er glad for, at man får en mere fremtidsrettet lufthavnsstruktur. Nogle af de ting, der nu sker, dem havde vi ikke forudset, men der er kommet nye informationer, så ja, jeg er tilfreds med det, der er sket, siger Christen Sørensen.