Christen Sørensen: Politikerne bestemmer

Det kommer ikke bag på formanden for Transportkommissionen, økonomiprofessor Christen Sørensen, at Naalakkersuisut stik imod kommissionens anbefalinger er indstillet på at opretholde kystpassagertrafikken via et årligt tilskud på 12 millioner kroner. Han fastholder imidlertid, at det ikke er samfundsøkonomisk rentabelt at opretholde kystpassagertrafikken.
11. maj 2011 15:51

Formanden for Tranportkommissionen siger:

- Men det er helt klart, at politikerne kan inddrage helt andre hensyn, end vi kan som økonomer. Hvis man mener, at der er andre faktorer som trafiksikkerhed eller sociale og kulturelle forhold, der spiller ind, så er det politikernes klare ret og pligt at tage dem i betragtning. Og så iøvrigt finde en måde at finansiere underskudsdækningen på, understreger Christen Sørensen, der samtidig fastholder, at det ikke ægrer ham, at politikerne undlader at følge kommissionens anbefalinger.

- Dét der er vigtigt for mig er, at kommissionen forhåbentligt har lavet et godt analysearbejde, der er mundet ud i nogen klare indstillinger. Jeg er som økonom opvokset med, at politikerne ofte må tilgodese andre hensyn end dem, vi som økonomer skal forholde os til. Vi skal jo hverken være dommere eller herremænd. Det er politikernes arbejde, tilføjer Christen Sørensen.

De årlige tilskud til Arctic Umiaq Line bliver i omegnen af 12 millioner kroner, der skal indarbejdes i de kommende års finanslove. Men spørgsmålet er, hvad det egentlig koster samfundsøkonomisk at holde rederiet flydende.

Sarfaq Ittuk opererer under lignende vilkår som skibe under Dansk Internationalt Skibsregister, og det betyder, at besætningsmedlemmerne ikke betaler skat.

Christen Sørensen vurderer, at den samfundsøkonomiske regning løber op i omegnen af godt 20 millioner kroner.

- Og det er helt op til politikerne, om de vil skaffe pengene. Enten gennem øgede indtægter eller gennem kompenserende besparelser, tilføjer han.

Men hvor er det så, at politikerne skal sætte ind i trafikstrukturen her og nu? - Ja her peger Christen Sørensen på flere muligheder. Og han mener samtidig, at kommissionen er kommet med nogle meget klare anbefalinger.

- Der er klare indstillinger til etableringen af en lufthavn i Qaqortoq og lukning af Narsarsuaq, anlægget af en helt ny containerhavn i Nuuk, og etablering af en atlantlufthavn i Nuuk. Etableringen af en containerhavn i Nuuk vil betyde, at der kan anvendes større skibe, som vil betyde ganske store besparelser for skibstrafikken via den øgede kapacitet, understreger Christen Sørensen, der i dag er kommet til Ilulissat, hvor han i aften skal deltage i et borgermøde om trafikkommissionens betænkning.