Tidligere formand kan afgøre KANUKOKAS skæbne

Meget tyder på, at de to kommende nordkommuner ikke bliver medlemmer af KANUKOKA, og hvis det er tilfældet begynder arbejdet med at lukke kommunernes landsforening. Det siger formand for KANUKOKA, Simon Simonsen.
Tidligere formand i KANUKOKA Palle Jerimiassen Foto © : Laura Aggernæs/KNR
24. november 2017 16:55

- Budskaberne fra de to kommende nordkommuner er meget klare. Derfor regner jeg med, at 2018 bliver året, hvor arbejdet med at nedlægge KANUKOKA i henhold til bestemmelserne, ikke kan undgås, siger formand for KANUKOKA, Simon Simonsen.

Han forklarer, at foreningen holdt samråd i løbet af efteråret. Der lød det, at det ikke vil kunne betale sig at have en landsforening for kommuner, hvis de to kommende kommuner ikke bliver medlemmer.

Og torsdag i denne uge sagde den kommende borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen, således:

- Jeg sætter et stort spørgsmålstegn ved, hvor meget et medlemskab vil nytte.

Kommende borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen, udtalte torsdag, at de endnu ikke har taget stilling til, om kommunen skal være medlem i foreningen. Men han har tidligere udtalt sig kritisk om foreningen.

LÆS OGSÅ Ane Hansen afviser KANUKOKA

Sermersooq-exit

KANUKOKAs status har været nedadgående, siden Kommuneqarfik Sermersooq meldte sig ud efter et større politisk skænderi i 2014. Derefter flyttede foreningen administrationen fra Nuuk til Maniitsoq, uden medarbejderne, der ikke ville flytte med.

Forinden havde Palle Jerimiassen, som indtil da var formand for KANUKOKA, trukket sig. I den forbindelse foreslog han, at KANUKOKA skulle nedlægges.

LÆS OGSÅ Kommuneqarfik Sermersooq melder sig ud af Kanukoka

I den netop afsluttede efterårssamling vedtog Inatsisartut en ny lov om styrelse af kommuner, hvor KANUKOKA er skrevet ud af lovteksten.

Skæbne kan være afgjort til nytår

Og nu er der altså usikkerhed om, hvorvidt de to kommende kommuner vil være en del af foreningen.

Simon Simonsen har tidligere meldt ud, at KANUKOKA tager stilling til foreningens fremtid i februar næste år.

Men den beslutning vil måske allerede blive truffet inden nytår, siger formanden.

- Vi overvejer en ekstraordinær generalforsamling. Det undersøges i øjeblikket, siger formanden for KANUKOKA, Simon Simonsen.