Der skal mange flere penge til, hvis man skal have bekæmpe tuberkulose blandt inuit i Canada, siger tidligere minister Jane Philpott.Foto: Public Policy Forum / flickr.com

Tidligere canadisk minister: Tuberkulose-indsats er ikke god nok

Kampen mod tuberkulose i Inuit Nunangat, de canadiske Inuit-områder, har ikke været den store succes, selvom det har været højt prioriteret, siger en tidligere minister.

Inuitlederen Natan Obed annoncerede i 2018 sammen med den daværende minister for oprindelige folk, at regeringens plan var at nedbringe tuberkulose med 50 procent inden 2025 og helt udrydde sygdommen i 2030 i Canadas fire inuitområder.

Regeringen bevilligede 140 millioner kroner til at opnå det mål.

Daværende minister for oprindelige folk, Jane Philpott, udtalte dengang, at hun var dybt bekymret over udbredelsen af tuberkulose, fordi antallet af tilfælde blandt Inuit var 300 gange så stort som blandt andre canadiere.

Nu er hun ikke længere minister, men i et interview med CBC News i denne uge sagde hun, at der ikke er sket nævneværdigt i de sidste to år, og at antallet af tuberkulosetilfælde er nogenlunde det samme, som da planen blev igangsat.

Philpott: Der skal flere penge til

Indenfor de sidste par år er 12 personer i Nunavut døde af tuberkulose, siger Jane Philpott, og kalder det et af de alvorligste sygdomsproblemer i de arktiske egne.

- Vi skal blive mere opmærksomme på det, og der skal flere penge til, siger hun til CBC.

LÆS OGSÅ Canada vil styrke kampen mod tuberkulose

Nunavuts regering bruger i dag omkring 50 millioner kroner om året til behandling af tuberkulose. Sundhedsdirektoratet er desuden ved at udvikle en regional plan, der skal ligge færdig til foråret.

Men Dr. Michael Patterson, chef for Nunavuts offentlige sundhedstjeneste, siger til CBC, at selv om planen vil hjælpe, så er årsagerne til den store udbredelse af tuberkulose - nemlig de dårlige og overfyldte boliger, fødevareusikkerheden og arbejdsløsheden i Nunavut - meget kompliceret at få løst.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt