Canada vil styrke kampen mod tuberkulose

Inuit Tapiriit Kanatami vil nu i samarbejde med den canadiske regering indlede en intensiveret kampagne for at få udryddet tuberkulose.
Foto © : Yale Rosen/Flickr Creative Commons
16. april 2018 11:11

Der har været meget fokus på tuberkulose i den sidste tid. En Inuit teenager i Nain døde af TB i marts måned og andre i Nunatsiavut er alvorligt syge. Men overalt i Inuit Nunagat er tuberkulose en fare, fordi antallet af tilfælde stiger. Inuit har 300 gange så mange tilfælde som blandt andre canadiere.

Den canadiske minister for oprindelige folk, Jane Philpott, har nu, i samarbejde med ITK-præsident Natan Obed, sat et mål om at få udryddet tuberkulose blandt Inuit helt inden år 2030, samt at halvere antallet af TB tilfælde inden 2025.

LÆS OGSÅ Canadisk regering vil sætte deadline for udryddelse af tuberkulose

Jane Philpott udtaler til pressen at den canadiske regering vil bruge alle de ressourcer der er nødvendige, for at opnå det mål at udrydde TB inden 2030.

- Det burde aldrig have taget så lang tid at nå til denne beslutning, siger hun.

Natan Obed udtaler samtidigt at inuit lederne vil sikre sig at den canadiske regering overholder løftet om helt at udrydde TB, en sygdom som til dels er socialt betinget.

Til at begynde med vil tuberkulose blive bekæmpet blandt unge Inuit, og regeringen er derfor kommet med ekstra bevillinger til at forbedre boligforholdene og de lokale sundhedstjenester.

Natan Obed påpeger videre at dette nye, store initiativ, vil blive ledet af Inuit.