Thomas Møller Olsens ankesag begynder i Reykjavik

Thomas Møller Olsens ankesag finder sted i den islandske landsret mandag. Den grønlandske mand er dømt for drab på den islandske kvinde Birna Brjánsdóttir og indsmugling af hash. Thomas Møller Olsen peger i ankesagen på sin tidligere kollega, skriver det islandske medie RÚV.
Foto © : Tammy O./Flickr Creative Commons
29. oktober 2018 11:21

Det er 13 måneder siden grønlandske Thomas Møller Olsen blev idømt 19 års fængsel for drab på den islandske kvinde Birna Brjánsdóttir i Reykjavik og indsmugling af 23 kilo hash.

Mandag begyndte ankesagen i den islandske landsret, hvor Thomas Møller Olsen ønsker straffen nedsat, skriver det islandske medie RÚV. Han har gennem hele sagen nægtet sig skyldig i drab, men erkendt at have indsmuglet hash.

LÆS OGSÅ Thomas Møller Olsen skal i retten i oktober

I ankesagen vil Thomas Møller Olsen forsøge at overbevise retten om, at det er hans tidligere kollega, der er skyldig i drabet på den islandske kvinde, skriver RÚV.

Den tidligere kollega, der er en anden grønlandsk mand, blev anholdt sammen med Thomas Møller Olsen i januar. Han blev løsladt efter to uger, og en måned senere blev han renset for mistanke, og islandsk politi droppede sigtelsen mod ham.

LÆS OGSÅ Anklaget peger på andet besætningsmedlem

LÆS OGSÅ Tekniske beviser rensede løsladt besætningsmedlem for mistanke

Under den indledende høring til ankesagen har den islandske anklager Sigríður Friðjónsdóttir afvist, at kollegaen skulle være skyldig, skriver RÚV.

Ved retsmødet mandag skal Thomas Møller Olsen selv afgive forklaring igen, og der vil desuden blive indkaldt to vidner, der skal give forklaring via telefon.

Sagen om drabet på Birna Brjánsdóttir er usædvanlig i islandsk sammenhæng. Drab og især drab, hvor offer og gerningsmand ikke kender hinanden, er sjældne i Island. Den islandske befolkning blev stærkt involveret i sagen, fordi den begyndte med en stor eftersøgning efter den unge kvinde.

LÆS OGSÅ Birna-sagen har været usædvanlig på flere måder

Straffen på 19 års fængsel er også usædvanligt høj, forklarede anklageren i retten i Reykjavik til KNR efter dommen sidste efterår.