Telestyrelsen går ind i Tele-Post-sag

Telestyrelsen vil ikke vente på, at Tele-Post selv får fastsat de priser, som står i vejen for at telemarkedet bliver frit. Styrelsen udregner nu selv priserne.
23. april 2015 14:14

Hos Telestyrelsen ser tålmodigheden med Tele-Post ud til at være brugt op.

Telestyrelsen er selv begyndt at fastsætte de omdiskuterede priser, som alle venter på, at Tele-Post bliver færdig med. Udregningen af priserne er det eneste, der afholder Grønland fra at hoppe ud i en liberalisering af telemarkedet.

Tele-Post regner lige nu videre på ubestemt tid. Men det vil Telestyrelsen tilsyneladende ikke vente på. Derfor har styrelsen selv taget lommeregneren frem. Chef i Telestyrelsen, Nicolai Odgaard Jensen regner med, at Telestyrelsens priser bliver gældende.

- Ja, det går jeg ud fra. Vi vil prioritere at få de her priser på plads ganske hurtigt, og vi vil køre en ganske hurtig sagsbehandling med operatørerne og Tele-Post. Jeg skal ikke kunne sige, om Tele-Post kommer med et tilbud, før vi når at træffe vores afgørelse. Men ja, klokken er i hvertfald begyndt at tikke, siger han.

Liberalisering stærkt forsinket
Telemarkedet burde have været frit fra årsskiftet, men blev udskudt til 1. april. Den deadline kunne Tele-Post heller ikke overholde. Forklaringe var, at de havde brugt for mange penge på konsulenter.

Konsulenterne skulle fastsætte de priser som de nye teleoperatører skal betale, for at koble sig på Tele-Posts netværk.

Læs også Telestyrelse tror på billigere mobil og internet

Telestyrelsen har modtaget klager over Tele-Post
Drejningen er sket, fordi flere af de nye teleoperatører har klaget over, at tidsplanen er skredet.

Og det er helt i Telestyrelsens magt at gribe ind, når der kommer klager, fastslår Nicolai Odgaard Jensen.

- Hvis de ikke kan nå til enighed i en forhandlingssituation, så har vi mulighed for selv at gå ind og fastsætte priser og vilkår for de her samtrafiktjenester. Vi har fået anmodninger på nogle af de her samtrafikprodukter og dem sagsbehandler vi nu, siger han.

Tele-Post har tidligere i denne måned lovet at komme med en ny tidsplan. Der er endnu ikke meldt noget ud.

Du kan høre mere om den forsinkede teleliberalisering i aftenens Qulaarpaa. 19:30 starter den grønlandske udgave. En time senere kan du se den danske udgave.

Læs også Små byer og bygder kan gå glip af billigt internet