Tele vil kickstarte landet med internet-motorvej

TELE-POST har nu besluttet at forlænge søkablet til Aasiaat og at forbedre radiokæden dér, hvor søkablet ikke når frem.
15. april 2016 15:10
Versionist Jaaku Lyberth

Søkablet  trækkes nord på fra Nuuk til Aasiaat via Manitsoq og Sisimiut.

- Det betyder stabil adgang til mobiltelefon og højhastighed på internettet, sådan at man så at sige kommer med på motorvejen, siger Stine Bosse til KNR.  

Men på grund af is og en vanskelig havbund kan søkablet ikke trækkes videre til Ilulissat.

Læs også Mobili: Tele-Post fører en skræmmekampagne 

Læs også Uafklaret liberalisering bag udskudt søkabel

Højkapacitet på radiokæde

Til gengæld har bestyrelsen i TELE-POST vedtaget at etablere en radiokæde med højkapacitet fra Aasiaat til Qasigiannguit og Ilulissat.

Derudover planlægger TELE-POST at forlænge den nuværende radiokæde fra Uummannaq til Upernavik.

- Det kan være med til at kickstarte hele det grønlandske samfund, siger virksomhedens bestyrelsesformand, Stine Bosse.

Læs også IA i Ilulissat: Tele-Post deler landet i to

Læs også Siumut kritiserer udsættelse af forlængelse af søkabel

TELE-POST finkæmmet

Beslutningen er taget, efter at en ny ledelse har røntgenfotograferet virksomheden, finkæmmet pengekassen og fået styr på finanserne.

Og nu har bestyrelsen kunnet tage beslutningen, som kræver en meget stor investering, siger formand Stine Bosse:

- Den totale pris for søkablet er over 300 millioner kroner. Og det er jo mange penge også for en virksomhed som TELE-POST, selv om vi er både vel indtjenende og også har egenkapitalen i orden.

På spørgsmålet om medarbejderne kan vente flere fyringer, siger Stine Bosse blandt andet:

- Der kommer til at ske forandringer i virksomheden i de kommende år. Jeg er sikker på, at det kan og vil rigtig, rigtig mange af vores medarbejdere bistå med og være en del af.

Læs også Søkablet fra Nuuk til Aasiaat sat i bero

Ønske om bankfinanciering

Finansieringen skal oplagt hentes på kommercielle vilkår hos bankerne - og også gerne hos Grønlandsbanken - med den nuværende lave rente, siger Stine Bosse.

Hun fremhæver også, at det grønlandske samfund med det samlede projekt vil kunne tage et kvantespring inden for uddannelse, sundhed og ikke mindst udviklingen af et erhvervsliv, der skaber de nødvendige private arbejdspladser.

- Og det er fordi, de private arbejdspladser også giver et skattegrundlag og dermed et grundlag for, at samfundet i øvrigt kan udvikle sig. Så der er sådan en eller anden form for kickstart, siger bestyrelsesformanden og fortsætter:

- Og lige præcis Grønlands vestkyst er jo i den sammenhæng meget spændende. I disse år med den udvidelse af fiskeriet, der sker og en udvikling af turismen - og de to erhverv er, som jeg forstår det helt centrale for udviklingen lige nu - så er det vigtigt at også infrastrukturen er på plads, forklarer Stine Bosse.

Det eneste der kan spænde ben for udvidelsen af søkablet, er en manglende accept for investeringsplanen fra Selvstyret, eller at financieringen ikke kommer på plads.

- Men det gør den, lover bestyrelsesformanden hos TELE-POST over for KNR.

TELE-POST forventer, at søkablet og højhastighedsradiokæden til Ilulissat bliver anlagt i sommeren og efteråret 2017. Og at radiokæden fra Uummannaq til Upernavik vil blive sat i drift et par år senere.