Teater i Holstebro skal producere grønlandsksproget radio i Danmark

Nordisk Teaterlaboratorium i Holstebro får syv millioner kroner til at lave grønlandsksproget programproduktion i Danmark.
Teaterleder på Nordisk Teaterlaboratorium Per Kap Bech Jensen og projektleder på INUNA Radio Arnannguaq Gerstrøm. Foto © : Amanda Appel
01. december 2022 09:21

Der skal tildeles syv millioner kroner til at lave en grønlandsksproget podcast i Danmark.

Pengene går til Nordisk Teaterlaboratorium i Holstebro, der i løbet af de næste tre år skal bruge pengene til at lave ugentlige grønlandsksprogede programmer.

- Den nye podcast INUNA Radio er et auditivt samlingssted, hvor grønlændere bosat i Danmark har mulighed for at dele viden og oplevelser på tværs af generationer og bygrænser, siger initiativtager og teaterleder Per Kap Bech Jensen.

Pengene blev afsat af de danske partier på finansloven 2022 og er en del af en større pakke på 24 millioner, der skal komme forholdet mellem Grønland og Danmark til gode. 

- I Siumut satte vi penge af til formålet, da der er behov for, at der produceres grønlandskproducerede radioprogrammer. Politisk har vi sat rammerne, om hvordan radioproduktionen kan se ud, mens Slots-og Kulturstyrelsen har vurderet og udarbejdet, hvem der skal stå for produktionen.

Jeg ser meget frem til at lytte til programmerne, siger det grønlandske folketingsmedlem, siger Aki-Matilda Høegh-Dam (S).

Grønlandsk komponist skal styre showet

Den grønlandske komponist og erhvervskvinde Arnannguaq Gerstrøm skal lede projektet. Hun er medarbejder hos Nordisk Teaterlaboratorium.

Per Kap Bech Jensen fremhæver da også Arnannguaq Gerstrøm, når han forklarer, hvordan projektet skal forsøge at inddrage de grønlændere, der er bosat i Danmark.

- Projektlederen er grønlænder selv, og vi har også en rigtig god kontakt til de Grønlandske Huse, som vi tænker at inddrage. Vi et rigtig tæt samarbejde med Nationalteateret i Grønland, siger Per Kap Bech Jensen til KNR.

Teaterchef fra det Grønlandske Nationalteater, Susanne Andreasen, ser da også frem til at biddrage. 

LÆS OGSÅ Dansk finanslov med penge til grønlandsk radio og børnehuse

- Det at fortælle de gode, svære eller sjove historier binder os tættere sammen på tværs af de store fysiske afstande. Det er rart, at vi her skal formidle grønlændere til grønlændere, for så kan samtalerne blive dybere og anderledes, siger Susanne Andreasen.

- Nogle gange når vi taler formidling af Grønland i Danmark eller til Danmark, skal vi ligesom begynde med at formidle eller ’oversætte’ en kultur. Det skal vi ikke her, siger Susanne Andreasen.

Visonen med projektet

Podcasten kommer til behandle aktualitetsstof, nyheder og underholdning.

- Visionen er jo at lave et digtalt forsamlingshus for grønlændere i Danmark, hvor de kan hører grønlandsk producerede podcast, siger teaterleder Per Kap Bech Jensen.

- Vi har altid været et sted, der har givet en stemme til dem som ingen havde og INUNA Radio er det rum, hvor det kan lade sig gøre. Det er et samlingspunkt i skyen og en bro mellem Grønland og Danmark. Det glæder vi os til at tage fat på, tilføjer Per Kap Bech Jensen.

Den nye podcast udkommer første gang i februar 2023 og skal have et afsnit om ugen. Den vil være at finde på alle de store podcasttjenester.