Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam sammen med den danske finansminister, Nicolai Wammen (S).Foto: Folketingimi Siumut

Dansk finanslov med penge til grønlandsk radio og børnehuse

De danske politikere er blevet enige om næste års finanslov, der sender flere millioner til forskellige grønlandske initiativer.

Mandag er næste års finanslov for Danmark faldet på plads. Mest interessant herhjemme er den pulje penge, som går til initiativer i Grønland eller til grønlændere i Danmark.

De to grønlandske medlemmer af Folketinget er tilfredse med, hvad de har fået ud af forhandlingerne til finansloven. 

Siumuts Aki-Matilda Høegh-Dam fremhævede især, at der nu bliver sat penge af til hjemløse i både Danmark og Grønland:

- Det er et sted hvor kommunerne i Danmark kan ansøge om puljemidler, og igennem puljemidlerne har det været vigtigt for Siumut, at midlerne også skal gå til grønlandske unge, og ikke kun danske unge, fortæller Aki-Matilda Høegh-Dam og fortsætter:

- Så har vi også kigget på Kofoed-skole i Grønland, hvilket ikke kun har fokus på hjemløse unge, men hjemløse generelt. Så det er både for hjemløse unge i Danmark, men også hjemløse i Grønland.

Derudover er der også afsat penge til en ny grønlandsksproget radiostation i Danmark:

- Vi har omkring 17.000 grønlændere i Danmark fra forskellige egne, selvom der er forskellige foreninger og sammenkomster igennem de grønlandske huse, så er der et større behov for at vi gør brug af det grønlandske sprog, og formidle om nyhederne både det der sker for grønlændere i Danmark, om du er studerende eller andet, men også om de ting der sker i Grønland, siger Siumuts folketingsmedlem. 

Der er blandt andet også blevet aftalt, at afsætte to millioner kroner til, at nyankomne danskere til Grønland, kan få online undervisning på grønlandsk. 

Børnehuse i Grønland

Og så til IA's folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, der er lægger vægt på, at der er sat penge af til flere nye børnehuse og en sorglinje:

- Samlet set så har vi opnået resultater for 27,2 millioner kroner til gavn grønlændere og grønlændere i Danmark. Vores hovedvægt det er på Grønland, så vi har fået afsat knap 17 millioner kroner til at etablere børnehuse i Tasiilaq, Ilulissat og i Maniitsoq, siger Aaja Chemnitz Larsen og forklarer:

- Efter planen skal børn kunne henvende sig et sted sammen med deres forældre, sådan så at man kan undersøge børne og få hjælp og blive videoafhørt et trykt og børnevenligt sted.

Der skal også blive etableret en sorglinje:

- Det har været rigtig vigtigt for mig, og vi er på ingen måder i mål med det. Derfor har det været en af vores højeste prioriteter at få etableret en sorglinje, som er noget helt nyt, som er en rådgivningslinje for pårørende af efterladte til selvmord.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl