Sygeplejersker i opråb: Tilstanden i sundhedsvæsenet er akut

Sygeplejersker udtrykker bekymring over det pres, corona lægger på sundhedsvæsenet. Det går udover både ansatte og patienter. Nu håber de, at ledelsen vil lytte.
Petra Luna Fuglø, sygeplejerske på medicinsk afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, frygter, at flere vil søge væk fra sundhedsvæsenet. Forholdene er nemlig så dårlige, at arbejdsgælden er i bund. Foto: Petra Luna Fuglø
19. januar 2022 14:49

- Mit opråb går ud på, at jeg gerne vil have, at tingene bliver bedre. Jeg er ikke interesseret i at udstille nogen. Jeg er interesseret i, at der sker noget.

Ordene kommer fra Petra Luna Fuglø, tillidsrepræsentant og sygeplejerske på medicinsk afdeling på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Hun bakkes op af Ken Jensen, der er formand for Peqqissaasut Kattuffiat (PK).

- Jeg synes, at dialog er vejen frem. Men når man ikke har nogen dialog, så må vi gå gennem medierne.

I de knap to år, hvor coronapandemien har stået på, har sygeplejerskerne ellers forholdt sig tavse i offentligheden. Men nu tager de bladet fra munden i håb om at forbedre forholdene i sundhedsvæsenet, der efter deres mening befinder sig i en kritisk tilstand. 

Frygter, kollegaerne flygter

Sygeplejerskerne oplever, at de konstant skal forholde sig til nye retningslinjer, der ændres med dags varsel. Medarbejdere flyttes rundt mellem afdelingerne, og vagtplanerne lægges fra dag til dag, så det er svært at få privatlivet til at hænge sammen.

Den omskiftelige tilværelse betyder ifølge Petra Luna Fuglø, at det er blevet sværere at fastholde kollegaerne, da nye ansatte og vikarer ikke bliver sat ordenligt ind i tingene.

- Et dårlige forløb påvirker, hvor længe folk bliver. Bliver man oplært i systemerne, man skal journalisere i, og ved man, hvor forbindingsskabet er? Hvis man ikke skal bruge energi på de lavpraktiske ting, så har man også mere overskud og lyst til at komme på arbejde.

LÆS OGSÅ Oversygeplejerske i Tasiilaq fik nok og bad om alkoholforbud: Vi frygtede endnu et selvmord

Petra Luna Fuglø fortæller, at hun har mistet sygeplejekollegaer, der har forladt deres stilling som konsekvens af, at der har været for mange opgaver, og at de ikke har følt, at de har været godt nok klædt på.

Behandlingen af patienterne bliver dårligere

Ken Jensen, der er formand for PK forklarer, at det store pres også har konsekvenser for patienterne.

Det grønlandske sundhedsvæsen er afhængig af vikarer fra Danmark, men der er stor forskel på et sygehus i Grønland og Danmark. Vikarerne skal derfor først sættes ind i kulturen, it-systemerne og arbejdsgangene generelt.

- Når det ikke sker, kan man godt risikere, at behandlingen af patienterne bliver dårligere, siger Ken Jensen.

Han fortæller eksempelvis, at nogle sygeplejersker giver udtryk for, at der ikke er tid til at føre journal over patienterne. Derved risikerer man, at næste vagthold ikke ved, hvad patienten skal have af behandling eller medicin.

De beskriver også, at personalet på coronaafdelingen ikke er uddannet til at håndtere de problemer, som patientenerne står overfor, hvilket ifølge PK i værste fald kan handle om liv eller død.

- Vi har så sent som i dag haft samtaler med medlemmer, som beskriver en håbløs situation på Dronning Ingrids Hospital, siger formanden, Ken Jensen.

Og han bakkes op af sygeplejersker Petra Luna Fuglø.

- Nogle dage kommer man hjem fra arbejde og tænker ’jeg vil ønske, at jeg havde haft bedre tid’. Men man kan blive nødt til at springe ting over. Det kan være at rense neglene på en, der ikke selv kan vaske hænderne ordenligt. Det kan virke som småting, men det betyder meget for patienternes værdighed, siger hun.

Savner dialog og anerkendelse

Hverken Petra Luna Fuglø eller Ken Jensen ønsker at udstille Sundhedsledelsen eller Departementet for Sundhed. Men de har valgt at gå i medierne, da de ikke føler, at de har andre muligheder for at få opmærksomhed.

- Medarbejderne er ikke blevet hørt. Udviklingen er gået i stå, og meget er blevet overset, selvom det var vigtigt for medarbejderne. Det betyder bare noget, om man føler, at man bliver hørt. Det er afgørende for engagementet, tilfredsheden, og om man gider at være på den samme arbejdsplads, siger Petra Luna Fuglø.

For Ken Jensen er det også vigtigt, at hans medlemmer i PK får en større anerkendelse for det arbejde, de yder.

- Nu står vi foran en situation, hvor der igen er stort pres på, og vi skal igen yde en ekstra indsats. Det er ikke rigtig blevet italesat fra ledelsen. Det har været sådan, ’det er jo deres job’, og det er det også, men når man har været så presset så længe, har man brug for, at nogen siger, at det er godt gået.

Ken Jensen foreslår, at sygeplejerskerne tilbydes for eksempel ekstra feriedage, så de kan få tid til at puste ud og samle kræfter til at yde den ekstra indsats, som det kræves at vinde kampen mod corona.

Hverken Departementet for Sundhed eller Sundhedsledelsen har stillet op til interview med KNR, men skriver i en mail:

- Departement for Sundhed holder i samarbejde med Sundhedsledelsen fingeren på pulsen og følger løbende med i udviklingen af hvilke udfordringer, som Sundhedsvæsnet står over for.