Sundhedsvæsnet bruger færre penge på vikarer

Sundhedsvæsenet har brugt betydeligt færre penge på vikarer i 2019. Helt præcist har det grønlandske sundhedsvæsen brugt 14,6 millioner kroner mindre i 2019 i forhold til året før.
Det har sundhedsvæsenet gjort for at være permanent tilstede i København, da sundhedsvæsenet primært rekrutterer fra Danmark. Derfor er det nemmere for rekrutteringsenheden at være, hvor den potentielle kollega i sundhedsvæsnet kan findes. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Thomas Munk Veirum
10. januar 2020 05:32

Det skriver Naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen, i et svar på et paragraf 37 spørgsmål fra Inuit Ataqatigiits medlem i Inatsisartut, Sofia Geislers.

En væsentlig del af årsagen til besparelsen skal ifølge Martha Abelsen findes i, at man i 2017 flyttede sundhedsvæsnets rekrutteringsindsats fra Nuuk til København i Danmark.

Det har sundhedsvæsenet gjort for at være permanent tilstede i København, da sundhedsvæsenet primært rekrutterer fra Danmark.

Derfor er det nemmere for rekrutteringsenheden at være, hvor den potentielle kollega i sundhedsvæsnet kan findes.

LÆS OGSÅ Læger: Travlhed risikerer at gå ud over patienternes sikkerhed

- Dette gør det muligt at være mere opsøgende. I 2019 har rekrutteringsenheden deltaget i 10 messearrangementer og afholdt flere fyraftensmøder, hvor der i alt har været 279 deltagere, står der i paragraf 37 svaret fra Naalakkersuisoq for sundhed.

Besparelserne ved etablering af en rekrutteringsenhed i Danmark er fundet ved, at man mindsker rejsetiden og rejseomkostninger fra Grønland til Danmark samt opholdsudgifter.

Vikarforbruget er således faldet fra 51,3 millioner kroner i 2018 til 36,6 millioner kroner i 2019. Rekrutteringsenheden har dermed været med til at sikre en besparelse på 14,6 millioner kroner, skriver Naalakkersuisoq for Sundhed.