Sundhedsvæsenet lider under øget specialisering i Danmark

​​​​​​​I Danmark og i resten af Skandinavien bliver hospitalerne større og større, og arbejdskraften stadig mere specialiseret. Det giver store udfordringer her i landet, hvor der er brug for sundhedspersonale, der kan varetage mange opgaver.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
28. marts 2019 06:36

Mandag kunne KNR fortælle, at Aasiaat lukker som fødested. I første omgang varer lukningen i et år. Det sker som en direkte konsekvens af, at det ikke har været muligt at skaffe kvalificeret arbejdskraft, så Aasiaat kan leve op til de officielle krav, der er til et fødested.

I fremtiden risikerer den problematik at blive hyppigere. For det grønlandske sundhedsvæsen er stadig i høj grad afhængig af at kunne tiltrække læger og sundhedspersonale fra primært Danmark og fra de andre skandinaviske lande.

Udviklingen i sundhedsvæsenet går dog lige nu i forskellige retninger i Grønland og eksempelvis Danmark.

Det fortæller cheflæge i sundhedsledelsen, Berit Bjerre Handberg.

LÆS OGSÅ Bekymring over nedlukning af fødested i Aasiaat

Det er en udfordring, at det danske sundhedsvæsen bevæger sig mod meget færre og meget større hospitaler og dermed en meget, meget større specialisering på kompetencer. Det gælder både for læger og sygeplejersker, og det passer i tiltagende grad dårligt med, hvordan verden er skruet sammen i Grønland. Her har vi brug for sundhedspersonale med meget bredere kompetencer end det, der er brug for i Danmark, siger hun til KNR.

Svært at løse lige nu

Hos jordemoderforeningen genkender man også problemet, da foreningen er meget opmærksom på problemerne med at skaffe læger til landets fødesteder:

- Hvis man kommer som praktiserende læge og måske ikke har lavet et kejsersnit i lang tid, kan det selvfølgelig også være skræmmende, at man pludselig skal foretage sådan et, forklarer jordemoder Anne Schurmann på vegne af jordemoderforeningen.

Cheflægen understreger dog, at man gør, hvad man kan for at løse problemet, men løsningen ligger ikke lige for:

- Vi laver nogle forskellige kompetenceudviklingstilbud. Vi kigger på den enkelte læge og vurderer, hvad der skal til, for at vedkommende kan løfte opgaven. Vi undersøger også, hvad kan vi supplere med, og hvem vi ellers har, der kan hjælpe med at løfte en del af opgaven. Det er en rigtig, rigtig vanskelig opgave, siger Berit Bjerre Handberg.