Sundhedskartellet frygter for flere fejl på sygehusene

En presset økonomi i sundhedsvæsnet får Det Grønlandske Sundhedskartel til at frygte for flere fejl på landets sygehuse. Sundhedsledelsen er ikke enig i kritikken.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
06. november 2019 08:45

Der bliver lavet fejl på landets sygehuse, som ikke bliver registreret, og som man derfor ikke lærer af, så man kan undgå dem i fremtiden, vurderer Sundhedskartellet.

Og det vil fortsætte, hvis ikke politikerne afsætter flere penge til området.

LÆS OGSÅ Rapport: Grønland bruger færre penge end andre lande på sundhed

- Jeg har fået fortalt fra flere ansatte i sundhedsvæsenet uafhængigt af hinanden, at de bliver bedt om at ignorere rutinen for registrering af utilsigtede hændelser. Begrundelsen er, at der er for travlt, skriver formanden for Sundhedskartellet Ken Jensen, i en pressemeddelelse.

Det Grønlandske Sundhedskartel er en sammenslutning af alle sundhedsfaglige ansatte på sundheds-, handicap- og forebyggelsesområdet, undtagen lægeforeningen.

Sundhedsledelsen: Opfølgning på utilsigtede hændelser er blevet styrket

Den faglige organisation vurderer, at den pressede økonomi i sundhedsvæsenet går ud over patientsikkerheden, fordi registreringen af de utilsigtede hændelser netop skal være med til at forbedre sikkerheden i sundhedsvæsenet.

Fagforeningen retter i den forbindelse en hård kritik af sundhedsledelsen:

- Et tegn på den desværre hasarderede ledelsesstil på landets sygehuse er, at plejepersonale i stigende grad bliver bedt om se bort fra vigtige processer i deres arbejde, siger Ken Jensen.

LÆS OGSÅ Der er ingen hurtige løsninger på lægemangel

I en mail til KNR skriver Sundhedsledelsen, at man tager kritikken fra Sundhedskartellet alvorligt, men at man ikke er enig i den:

- Patientsikkerheden er et kardinalpunkt for Sundhedsvæsenet. Det gælder både i forbindelse med behandlingstilbud og interne processer. Særligt indsatsen med registrering af og opfølgning på utilsigtede hændelser, samt forbedring af patientforløb er et område, som netop er blevet væsentligt styrket de seneste år, skriver Susanne Mailand Lauridsen, kommunikationskonsulent i sundhedsledelsen på vegne af ledelsen.