Sundhedsansatte protesterer mod Selvstyret: Truer med retssag

Selvstyret har ikke ret til at trække ansatte i løn, hvis de bliver syge med coronavirus, lyder det fra formand i PPK.
Sygdom er sygdom og de af vores medlemmer, der har ret til løn under sygdom, vil også have ret til løn under sygdom, uanset om der er tale om Covid-19-relateret sygdom eller ej, skriver Ken Jensen Foto © : KNR
17. december 2020 13:45

Grønlands Selvstyre kan se frem til en tur i retten, hvis ansatte i sundhedssystemet bliver trukket i løn, hvis de rejser til Danmark og bliver smittet med corona. 

Sådan skriver formand Ken Jensen for sundhedskartellet, PPK, i en pressemeddelelse.

Den hårde udmelding kommer i kølvandet på en mail, som ledelsen i Selvstyret tidligere på ugen har sendt ud til de ansatte.

Her står der, at hvis man bliver smittet med coronavirus udenfor Grønland, så kan man risikere at blive trukket i løn, imens man er sygemeldt. Det er nemlig ”grov uagtsomhed”, at rejse udenfor landet lige nu, lyder begrundelsen.

LÆS OGSÅ Smittet med corona udenfor Grønland? Du risikerer at blive trukket i løn

Men den definition af ”grov uagtsomhed” er man lodret uenig i hos PPK.

- Sygdom er sygdom og de af vore medlemmer, der har ret til løn under sygdom, vil også have ret til løn under sygdom, uanset om der er tale om Covid-19-relateret sygdom eller ej, skriver Ken Jensen i pressemeddelelsen.

Flere fagforeninger vil protestere

Han henviser til, at en medarbejder ikke er forpligtet til at meddele sin arbejdsgiver, hvilken sygdom medarbejderen lider af. 

Samtidig understreger fagforeningen, at man forventer, at Selvstyret i fremtiden holder sig fra at spørge ind til PPK’s medlemmers sygdomshistorik.

Hvis Selvstyret fastholder, at der de vil trække coronasmittede ansatte i løn, så kan det ende med, at fagforeningen vil anlægge en sag ifølge Ken Jensen.

LÆS OGSÅ Coronastaben: Det er verdens dårligste idé at rejse til Danmark nu

Han opforder Selvstyret til at trække sin meddelelse til de ansatte tilbage omgående.

KNR har været i kontakt andre fagforeninger i Grønland og Danmark, der også er uenige i, at det er ”grov uagtsomhed” at rejse til Danmark.

Ifølge formand i Akademisk Sammenslutning i Grønland, Anette Bojsen, vil der komme en fælles udmelding.