Sume-film udtaget til verdens største filmfestival

Alverdens filminteresserede, som valfarter til den tyske hovedstad, Berlin, i februar for at opleve filmfestivalen ”Berlinale” får også fornøjelsen af at se "Sume - Mumisitsinerup Nipaa".
Foto © : SUME-dokumentaren
Skrevet af Camilla Dam
20. januar 2015 11:27

Dokumentarfilmen er dermed den første grønlandske film, der bliver fremvist på den prestigefyldte festival, som målt på antallet af besøgende gæster er den største i verden.

- Jeg er glad på holdets vegne. Sumes musik og tekster er unikke, skrevet på et sprog kun forsvindende få forstår.

Læs også Sumefilm vinder priser i Canada

- Og det grønlandske folk er i verdenssammenhæng en mikrokultur, så jeg er stolt, hvis det er lykkedes os at levendegøre en vigtig del af Grønlands nyere historie på en måde, der kan fænge et internationalt publikum, siger instruktør Inuk Silis Høegh.

Rockbandet var selv i Østberlin og spille på en venstreorienteret musikfestival i 1975.

- Så på en måde er det historisk, at vi nu får mulighed for at vise filmen om Sume i samme by - præcis 40 år senere, siger filmens kreative producer, Emile Hertling Péronard.

Skaber fokus på grønlandske film
"Sume - Mumisitsinerup Nipaa" deltager i det såkaldte Panorama-program, som præsenterer nyskabende filmkunst fra hele verden og er ikke i Berlinalens hovedkonkurrence, skriver produceren.

- Udtagelsen til Berlin er uden tvivl en kæmpe chance for Sume-filmen, men vi håber også, at filmen kan være med til at sætte større internationalt fokus på den grønlandske filmbranche, som i disse år er i rivende udvikling, siger Emile Hertling Péronard.

Læs også Reaktioner fra Sume-galla

Hvis du vil opleve, hvordan filmen bliver modtaget i Berlin, skal du være i byen til premieren den 10. februar, hvor den vises i CineStar-biografen. Men der er snigpremiere tre dage inden i Colosseum 1-biografen.

Filmen vandt i oktober to priser ved den internationale filmfestival ImagineNative i Toronto i Canada. Og det danske filmsite CPHculture.dk har lige kåret den som den bedste dokumentarfilm i hele 2014.

Visninger af "Sume - Mumisitsinerup Nipaa"  i Berlin:

07.02.2015                     15:30                            Colosseum 1 (snigpremiere)

10.02.2015                     17:30                            CineStar 7 (officiel premierevisning)

11.02.2015                     12:00                            CineStar 7

12.02.2015                     14:00                            Kino International

15.02.2015                     17:30                            Cubix 7

Filmen vises med engelske undertekster.