Reaktioner fra Sume-galla

Kunstnere og politikere var vilde med Sume-filmen.
10. september 2014 21:52
- Fantastisk. Et ord.
 
Sådan var reaktionen fra naalakkersuisoq for erhverv, Jens-Erik Kirkegaard (S), da der her til aften var gallapremiere i Nuuk på en ny dokumentarfilm om rockbandet Sume.
 
Publikum var meget taknemmeligt, og filmen om bandet fra 70'erne satte også tankerne i gang hos flere, som man kunne høre udenfor biografsalen.
 
Nostalgi og politisk aktuelle tanker
 
- Der var en masse nostalgi fra dengang selvfølgelig, starter Kuupik Kleist.
 
- Og så synes jeg særligt tankerne om, at mange af tingene stadig er som dengang i 70'erne, var spændende, og at vi stadig har masser af kampe tilbage at kæmpe for om vores politiske frihed og identitet.
 
KNR mødte også naalakkersuisutformand, Aleqa Hammond (S), der som mange andre var rørt.
 
- Jeg kommer ud af salen meget begejstret, og jeg føler også nærmest, at jeg er vokset lidt i dag, fordi vi har nogle dygtige mennesker, som har leveret sådan et fantastisk værk.
 
Ros af filmhåndværk
 
Andre var mere afslappede og roste håndværket i filmen. For eksempel den unge filmmand Minik Bidstrup.
 
- Den var rigtig god.
 
Hvorfor?
 
- Den er godt klippet.
 
Sangeren Kimmernaq Kjeldsen kom til at tænke mere over, hvad musikere synger om i dag, om de egentlig prøver at sige noget med deres musik, og hun tænkte på, hvordan musikere kan ændre på et helt samfund.
 
Hvem bør ændre samfundet?
 
Netop det rørte også direktør i Mediehuset Sermitsiaq.AG, Poul Krarup. Han mener, at filmens stærkeste tema er, om folk gør nok for at forandre det grønlandske samfund.
 
- Den slutter af med at konkludere, at tingene ikke har ændret sig meget siden dengang. Men hvis skyld er så det? Er det i virkeligheden en kritik af de grønlandske politikere, at de ikke har gjort tingene godt nok? Det er et spændende spørgsmål, filmen stiller, slutter Poul Krarup.