Ny rapport: Størstedelen af grønlandske nyheder er citathistorier

70 procent af de nyheder, som grønlandske medier bringer, er såkaldt ubearbejdet journalistik. Altså nyheder, der kommer direkte fra pressemeddelelser og udenlandstelegrammer. Det viser en netop offentliggjort rapport fra Ilisimatusarfik.
Rapporten, der afdækker grønlandske medier, er den første af sin slags. Foto © : Jeff Weeks/Flickr Creative Commons
Skrevet af Mette Wallach
30. oktober 2018 07:44

En mail tikker ind i journalistens indbakke. Det er en pressemeddelelse. Journalisten læser den og vælger at bringe den som en nyhedsartikel. Sådan finder over hver tredje nyhed vej ud i radioen, i tv og på nettet i Grønland. Det viser rapporten 'Tusagassiuutit 2018 - en kortlægning af de grønlandske medier'.

Ifølge Naimah Hussain, en af forfatterne bag rapporten, er der mange grunde til, at det forholder sig sådan. For det første kan det handle om indgroede vaner hos journalister, der arbejder på grønlandske medier:

- Når der kommer en pressemeddelelse, er man vant til, at man bringer den, siger hun til radioprogrammet Nunatta Nipaa.

Herudover nævner Naimah Hussain kulturen og det historiske som forklaring. Førhen blev grønlandske medier set som informationskanal for selvstyret, fortæller hun

- Og det er man gået væk fra nu, men det er som om, at der stadig er nogle historiske ting om, at der er en forventning fra selvstyret og fra politikernes side om, at medierne bringer deres historier.

Naimah Hussain understreger dog, at den tendens ændrer sig i disse år.

LÆS OGSÅ Medier har svært ved at få eksperter i hus

Alle historier bearbejdes

Mikkel Bjarnø Lund, der er nyhedschef hos KNR, anerkender, at 70 procent ubearbejdede historier lyder af meget, og han kan godt forstå, hvis man sidder med tilbage med et indtryk af, at journalister på grønlandske medier ikke laver andet end citathistorier. Men det afviser han er sandheden:

- Alle de journalster, vi har til rådighed på daglig basis, arbejder journalistisk med deres historier, og selv små telegrammer bliver prioriteret, researchet, der bliver taget stilling til dem, og de bliver skrevet om i en eller anden grad, siger han og fortsætter:

- Når vi har telegramstof med, er det jo fordi, vi synes, det har en værdi for vores brugere, og derfor bringer vi det videre, sagde Mikkel Bjarnø Lund til Nunatta Nipaaa.

LÆS OGSÅ Journalistforbund kritiserer KNR

Rapporten viser også, at seks procent af grønlandske nyheder er originalt bearbejdet journalistik. Til sammenligning er 26 procent af nyhederne i Danmark originalt bearbejedede historier. Det viser en undersøgelse af danske medier fra 2012.