Studie: Narhvaler bliver forstyrret af støj fra 20-30 kilometers afstand

Narhvaler bliver forstyrret af støj, der kommer fra 20-30 kilometers afstand, viser et nyt studie. Forskere håber, at myndighederne beskytter hvalerne bedre.
Narhvalerne lever stort set kun omkring Grønland, Canada og Svalbard i Norge. - Så disse lande har hovedansvaret for at passe på dem, siger en af forskerne bag studiet. Foto © : Carsten Egevang
Skrevet af Ivik Kristiansen
04. januar 2022 05:39

Narhvaler bliver forstyrret af støj i så høj grad, at det kan holde dem fra at søge føde, viser et nyt studie fra Københavns Universitet og naturinstituttet. 

- Narhvalernes reaktioner indikerer, at de er bange og stressede. De holder op med at udsende de kliklyde, som de skal bruge for at fouragere, de holder op med at dykke dybt, og de svømmer tæt på kysten, som de normalt kun gør, når de føler sig truet af spækhuggere. Den adfærd betyder, at de ingen chance har for at finde føde, så længe støjen står på, siger havbiolog Outi Tervo fra Grønlands Naturinstitut, som er en af forskerne bag studiet.

LÆS OGSÅ Formand for fangerforening: Spækhuggere spærrede for narhvalernes færd i fjorden

Undersøgelsen viser, at hvalerne bliver påvirket af støj, der kommer fra 20-30 kilometers afstand.

- I ét tilfælde kunne vi måle det hele 40 kilometer væk. Det er ret overraskende, at vi kan måle en påvirkning af hvalernes adfærd på så lang afstand, siger en anden af forskerne bag studiet, professor Susanne Ditlevsen fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet.

Længere tids støj kan være meget alvorligt

Hvalerne bruger meget mere energi, når de flygter fra støjen. Det er uheldigt for et dyr, der hele tiden skal spare på energien. De skal nemlig bruge en masse ilt på at dykke flere hundrede meter ned efter føde og nå retur til overfladen efter luft.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvoten for narhvaler stik imod biologernes rådgivning

Forsøgene er udført i Østgrønland, hvor forskerne i en uge udførte forsøg med støj fra skibsmotor og en seismisk luftkanon, som bruges ved olieefterforskning.

- Men hvis de bliver udsat for støj over længere tid - hvis fx man begynder at anlægge en havn i nærheden, som medfører fast skibstrafik, og hvalernes succes med fødesøgning dermed påvirkes i en længere periode, kan det blive meget alvorligt for dem. Vi frygter, at det i så fald kan få fysiologiske konsekvenser for dem og skade deres fitness, siger Outi Tervo.

Har behov for beskyttelse

Susanne Ditlevsen gør også opmærksom på, at narhvalerne er arktiske dyr, der ikke bare kan svømme til andre oceaner.

De lever stort set kun omkring Grønland, Canada og Svalbard i Norge.

- Så disse lande har hovedansvaret for at passe på dem, siger Susanne Ditlevsen.

Ud over støjen bliver narhvalerne presset af stigende vandtemperature og i nogle steder fangst, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ Varmen indhenter isglade narhvaler

Forskerne er bange for, at ændringerne i Arktis sker for hurtigt til, at narhvalerne kan omstille sig, hvis ikke der bliver gjort en større indsats for at beskytte dem, siger Outi Tervo.

- Nogle områder er så vigtige for narhvalen, at man kan argumentere for, at der slet ikke bør tillades menneskelige forstyrrelser der. Andre steder kan det måske række at lave regler, om for eksempel, hvor hurtigt man må sejle, eller at man kun må sejle med elmotor, der larmer mindre. Teknologien giver efterhånden gode muligheder for at minimere støjen, siger Outi Tervo.