Studerende: Freden i Arktis afhænger af Grønland og Danmark

Prisvindende studerende i International Sikkerhed og Folkeret forudser, at der kan opstå en konflikt mellem USA og Rusland i Arktis, hvis Danmark slipper sine interesser i Grønland.
Foto © : Kim Møller Petersen/Arktisk Kommando
05. februar 2016 12:08

Hvis Grønland og Danmark en dag bliver splittet fra hinanden, kan det gå ud over freden i Arktis.

Sådan lyder budskabet i en artikel, som to danske studerende har vundet hovedpræmien for i en konkurrence udskrevet af Udenrigsministeriet og foreningen Det Udenrigspolitiske Selskab.

Her skulle deltagerne skrive om Danmarks strategiske interesser i Arktis. Og i vinderartiklen pointerer de to studerende, at forholdet mellem Danmark og Grønland er særdeles vigtigt for resten af Arktis på grund af rigsfællesskabets beliggenhed.

Læs også Olsvig ønsker magtopgør i Arktisk Råd 

Læs også Ukendte ubåde på spil i Grønland

Det forklarer Sofie Rose, der studerer International Sikkerhed og Folkeret på Syddansk Universitet.

- Hvis vi fjerner den konstellation, der hedder Rigsfællesskabet nu, opstår der en usikkerhed, vi ikke ved, hvad leder til. Vi kan selvfølgelig ikke vide, om det leder til konflikt, eller det ikke gør.

- Der er bare et potentiale for, at de stormagter, som er i spil heroppe - Rusland og USA - kommer for tæt på hinanden i et gnidningspunkt, der kunne give anledning til konflikt, især på grund af klimaændringerne, siger hun til KNR.

Derfor er det vigtigt, at Grønland og Danmark bevarer et godt forhold, også selv om Grønland på sigt bliver selvstændigt, mener de.

Læs også Rusland på vej med arktisk mediecenter

Foto © : KNR

Udenrigsminister Kristian Jensen (tv) overrakte torsdag Simon Mølholm Olesen og Sofie Rose deres præmie på i alt 15.000 kr. for vinderartiklen. Det skete på Københavns Universitet. Foto: Esben Matiny-Bruun

Kolonitiden har skabt skidt præcedens

Det er især Danmarks opgave ved at inddrage Grønland langt mere i udenrigspolitiske beslutninger, siger medforfatteren Simon Mølholm Olesen, historiekultur-studerende på Aarhus Universitet.

- Da Grønland gennem Nyordningen af 1950 skulle ind i den moderne tid, mente beslutningstagerne i Danmark, at det var nødvendigt, at man tog beslutningerne hen over hovedet på grønlænderne.

Læs også Norsk minister: Vi må følge spillereglerne i Arktis

- Det har simpelthen skabt præcedens eller en tradition for, at man ikke lytter så meget til grønlænderne, også selv om man måske har en tendens til vil sige, at man lytter til dem, siger Simon Mølholm Olesen.

Præmien for vinderartiklen lyder på i alt 15.000 kroner, hvoraf halvdelen er blevet doneret til Det Grønlandske Hus i Aarhus.
Udenrigsminister Kristian Jensen og prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis, overrakte torsdag prisen til de to studerende ved et arrangement på Københavns Universitet.