Straf og fængsel i Grønland

I 1909 blev en kvinde fra Qaqortoq dømt til at tilbringe hele sommeren indespærret og hendes hårtop blev skåret af, som tegn på æresfortabelse. Alt dette fordi hun i det skjulte har fået et barn og senere dræbte barnet. Og dermed var hun den første der blev dømt efter den danske straffelov og ikke efter den traditionelle grønlandske form, nemlig tampeslag.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
17. juni 2013 07:51

Den historie er taget med i et artikel, som forskeren i kolonialisme, Søren Rud fra Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, skrev i Weekendavisen, i forbindelse med planerne om det første fængsel i Grønland, som efter planerne skal indvies i 2017. Her beskriver han historien bag den lange vej til en moderne kriminallov, hvor den første blev vedtaget af Folketinget i 1954.

Den grønlandske retssystem har været diskuteret siden Danmark fik herredømmet over Grønland. I 1914 forfattede Inspektøren for Nordgrønland, juristen Harald Lindow, et udkast til et nyt straffelov, som blev forelagt for landsrådsmedlemmerne i henholdsvis Nord og Syd Grønland. Forslaget blev modtaget positivt, og efter en række diskussioner og ændringer blev det vedtaget i begge landsråd.

Men forslaget strandede, fordi andre ledende embedsmænd i det koloniale apparat fandt, at Lindows forslag var for moderne til det grønlandske samfund og argumenterer, at grønlændernes retsopfattelse var for snævert i forhold til vestlige lande, og derfor ikke var muligt at etablere et vestligt retssystem i Grønland.

Men da det danske koloniherredømme kom til Grønland, i form af forstanderne, som de kaldes dengang, i starten af 1900 tallet, opfordrede de til en mere generel modernisering af straffemuligheder, herunder indførelse at fængselsstraffe. Og det er netop denne strafmulighed, kvinden fra Qaqortoq.

I 1948 blev en juridisk ekspedition sendt til Grønland med det formål, at komme tæt på en forståelse af den grønlandske retsforståelse. Men de så en meld og vilkårlighed i straffeudmålingen.

Da den grønlandske straffelov blev vedtaget, fulgte ideen om kulturtilpassede foranstaltninger med åbne anstalter, som senere blev til en realitet.