Store turismeplaner for Grønnedal

Flådestationen Grønnedal skal i fremtiden også være et ferieresort, der skal være med til at tiltrække flere turister til Grønland. I hvert fald, hvis det står til en arkitekt fra Nuuk, som skal finde 60 millioner kroner til projektet.

På den netop afholdte rejsekonference Vestnorden Travel Mart fremlagede Peter Barfoed sine planer for, hvordan Grønnedal kan udvikles til en ny stor feriedestination.

- Det blev modtaget utroligt positivt. Der var en fra Island, der sagde, at det var det mest spændende, han havde set på udstillingen, siger Peter Barfoed fra tegnestuen Nuuk.

LÆS OGSÅ Grønnedal bemandet fra september

Fantastisk natur i historieske omgivelser

Fra september i år blev flådestationen igen bemandet efter Arktisk Kommando forlod basen i 2012, og står det til Peter Barfoed, skal der fra 2020 være endnu mere liv i området, som har meget at tilbyde turisterne.

- Der er mange fine vandreturer, ørredelve og der er ikke langt ind til indlandsissen.

I nærheden af flådestationen ligger den nu nedlagte bygd Ivittuut, som ifølge Peter Barfoed er et historisk sted, da der indtil 1987 lå en stor kryolitmine.

 

LÆS OGSÅ Grønnedalsentusiast: Det samme som at smide guld ud

Under anden verdenskrig var amerikanerne afhængige af mineralet, da militæret havde brug for aluminium til at bygge krigsskibe og fly.

Derfor blev flere end tusind amerikanske soldater udstationeret for at forsvare området mod tyskerne.

- De kom i 1942, men allerede i september 1940 blev der opsat kanoner på pynten lige overfor Ivittuut og lige udenfor, så man kunne skyde tyske ubåde, hvis der skulle dukke en op.

Siden blev der oprettet en flådebase, som blev overtaget af det danske forsvar i 1951.

Skal tage imod 4000 turister om året

Projektet er inddelt i tre faser, hvor de første 24 huse ifølge planen skal tages i brug i 2020. Hos Visit Greenland ser man ikke det store potentiale for et ferieresort i Grønnedal, men afviser dog ikke idéen helt.

- Vi vil støtte det, hvis der er nogle lokale operatører, der kan se et potentiale i det, siger Lykke Yakaboylu fra turistrådet.

Peter Barfoed er allerede i kontakt med interesserede investorer til det 60 millioner dyre projekt, som med tiden skal huse op imod 4000 besøgende turister om året.

LÆS OGSÅ Vi har behov for Grønnedal

Men han kan endnu ikke lave en aftale med en investor eller finde en operatør til at drive stedet, før der er kommet en afklaring.

- Vi afventer jo, at Forsvaret melder ud, hvilke huse de skal bruge, og når de har gjort det, så skal vi i gang med at forhandle med forsvaret og Kommuneqarfik Sermersooq, siger Peter Barfoed.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt