Stor utilfredshed med taxagebyr ved ny lufthavn

Når taxaer i fremtiden skal hente og bringe kunder til den nye lufthavn i Nuuk, så vil de blive opkrævet et gebyr, når de kører ind til terminalen. Men den beslutning er ikke populær.
Den nye lufthavnsterminal i Nuuk får en særlig taxabane, som taxaerne skal benytte sig af. På den måde bliver det lettere for passagerer at komme til taxaerne. Men det bliver også dyrere. Foto © : Kalaallit Airports
Skrevet af Thor Bill, Gaaba Olsen
22. februar 2024 11:18

”Jeg skammer mig over jeres beslutning”

”Så tager jeg bussen fremover”

”Det bliver den dyreste lufthavn i hele verden”

Kalaallit Airports beslutning om at indføre en taxaafgift – eller et taxagebyr, som det rettelig er – ved den nye lufthavn i Nuuk bliver ikke ligefrem taget godt i mod på de sociale medier.

Nyheden har vakt stor debat, og mange Facebook-brugere er bestemt ikke tilfredse med udsigten til at skulle betale ekstra for taxaturene i fremtiden.

Heller ikke taxachauffør Paul Djurhuus er glad for Kalaallit Airports beslutning om taxagebyret.  

- Den er jeg uenig med, sådan kan jeg sige det ligeud, siger han.

Paul Djurhuus ærgrer sig over, at hans kunder i fremtiden skal betale ekstra for at blive kørt til eller fra lufthavnen. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

Han kører kunder til og fra lufthavnen fem gange dagligt, og han ville ønske, at han kunne give kunderne en bedre pris.

- De pålægger de rejsende gebyr, før de overhovedet er kommet i lufthavnen, siger han.

Det nye gebyr betyder, at taxaselskaberne skal betale 10 kroner til Kalaallit Airports, hver gang én af deres taxaer kører ind til den nye terminal. Det beløb har Nuuk Taxa dog valgt at fordoble overfor kunderne, fordi taxaselskabet også selv får ekstraomkostninger, når de skal håndtere det nye gebyr.

Det bekræfter direktør for Nuuk Taxa, Janus Eigaard, overfor KNR. Og chauffør Paul Djurhuus bakker op. 

- Størstedelen af de penge, som kommer ind, skal bruges til at dække de høje udgifter til at opdatere IT-systemet, fortæller han. 

Det nye taxagebyr

Når taxaer i fremtiden kører ind til den nye lufthavnsterminal i Nuuk, skal de gøre brug af en særlig taxabane.

Her scannes taxaernes nummerplade, og der afkræves et taxagebyr på 10 kroner, som sendes til taxaselskaberne.

Nuuk Taxa har derudover besluttet at fordoble gebyret overfor kunderne, fordi gebyret giver taxaselskabet ekstra omkostninger i forhold til at udvikle deres bogholderisystem.

Taxakunder kan dermed forvente at skulle betale 20 kroner ekstra på ture til og fra lufthavnen.

Både Kalaallit Airports og Nuuk Taxa oplyser dog, at turene i fremtiden bliver tilsvarende billigere, fordi den nye lufthavnsterminal ligger tættere på byen end den nuværende terminal.


SIK: Intet grundlag for gebyr

Også hos Grønlands største fagforbund, SIK, er der stor utilfredshed med det nye gebyr.

Formand Jess G. Berthelsen mener nemlig slet ikke, at der er grundlag for at indkræve penge, når taxaer og taxakunder bevæger sig uden for lufthavnens bygninger.

- Man kan ikke købe eller eje land her i dette land. Det ville være det samme, hvis vi stillede os udenfor vores hjem og opkrævede betaling af forbipasserende. Jeg mener, nogen leger med os, siger han.

Formanden for SIK, Jess G. Berthelsen, er meget i mod det nye taxagebyr. Foto © : KNR

KAIR: Helt normalt med taxagebyr

Ifølge Kalaallit Airports er taxagebyret en naturlig konsekvens af de stigende passagertal, som den nye lufthavn – og de nye internationale ruter – forventes at give.

I en pressemeddelelse forklarer kommunikationschef i Kalaallit Airports Mikkel Bjarnø Lund, at den nye taxabane og det medfølgende gebyr, skal gøre det lettere for både passagerer og taxaer at komme til og fra terminalen i fremtiden.

- I de kommende år venter vi en betydelig stigning i flytrafikken til og fra Nuuk. Derfor har vi valgt at fremtidssikre lufthavnen og øge serviceniveauet overfor taxaselskaberne ved at etablere en egentlig taxabane, siger han.

- For at finansiere anlæg og vedligehold har vi også valgt at indføre et gebyr for at anvende taxabanen. Fuldstændig ligesom man også har det i mange andre lufthavne verden over, tilføjer han.

Derudover understreger kommunikationschefen, at der er styr på reglerne i forhold til at inddrage taxagebyret.

- Jeg kan i øvrigt tilføje, at vi hos KAIR har indhentet de nødvendige tilladelser til at indføre og opkræve gebyret, udtaler han.

Den internationale lufthavn i Nuuk bliver efter planen taget i brug 28. november.