Ny lufthavn i Nuuk bliver dyrere for taxaer - og for dig

Kalaallit Airports indfører en taxaafgift på 10 kroner for hver gang en taxa kører ind på lufthavnens område. Nuuk Taxa lægger dertil 20 kroner ekstra på taxaregningen.
I fremtiden skal taxaer betale 10 kroner for hver gang, de kører ind til terminalen ved den nye lufthavn i Nuuk. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Thor Bill
14. februar 2024 12:54

Når du i fremtiden sætter dig ind i en taxa i Nuuk og beder om at bliver kørt til lufthavnen, så skal du forberede dig på, at taxaregningen ser lidt anderledes ud end tidligere.

Fra 1. maj skal alle taxaer, der bevæger sig ind på den nye lufthavns område, nemlig betale en taxaafgift på 10 kroner.

Det skriver Sermitisiaq.AG. Kalaallit Airports bekræfter det i et skriftligt svar til KNR. 

Helt konkret skal taxaer i fremtiden benytte sig af en særlig taxabane, hvor deres nummerplader bliver scannet og taxaselskabet derefter bliver opkrævet afgiften.

- For at øge servicen og sikre let og hurtig afgang til taxaer for lufthavnens kunder og brugere er der etableret en særlig taxabane, som taxaselskaberne kommer til at drage fordel af i forhold til adgang til flere kunder og derved vækst, skriver de.

Det skal altså gøre det lettere for taxaerne at betjene de passagerer, som skal til og fra lufthavnen.

- De nye forhold for taxaselskaberne i den kommende lufthavn er forbundet med en række udgifter for os – både til anlæggelsen og til drift og vedligehold. Det er etableret for at sikre en god service af lufthavnens kunder.

- Samtidig sikrer de nye lufthavne vækst og indtjening for taxabranchen, og derfor er det rimeligt, at de også bidrager til de løbende udgifter, der er til at sikre de forhold, når de bruger dem, skriver Kalaallit Airports.

Nuuk Taxa fordobler afgiften

Selvom den nye taxaafgift lyder på 10 kroner fra Kalaallit Airports, vil udgiften for taxakunderne lyde på det dobbelte – 20 kroner.

Nuuk Taxa har nemlig valgt at fordoble afgiften overfor kunderne, fordi den nye afgift også giver taxaselskabet ekstra omkostninger i forhold til at udvikle deres bogholderisystyem til at håndtere afgiften.

Det oplyser Nuuk Taxa til Sermitsiaq.AG.

Dog understreger direktør i Nuuk Taxa, Janus Eigaard, overfor avisen, at turene samlet set ikke vil blive dyrere for kunderne – på trods af den nye afgift.

- Det huer os ikke at pålægge vore flyrejsende kunder dette gebyr, men vi kan da glæde os over én ting. Vi har beregnet, at en taxatur fra lufthavnen og ind til byen bliver kortere på grund af placeringen af den nye terminalbygning, så vi reelt vil ende ud med en pris på en taxatur, der er lig med den nuværende pris og måske en eller to kroner billigere på trods af det nye gebyr på 20 kroner, siger Janus Eigaard til Sermitsiaq.AG.

Han oplyser samtidig, at Nuuk Taxa har i omegnen af 6.000 ture til lufthavnen om måneden.

Flere passagerer – og mere kaos?

Det er forventningen fra Kalaallit Airports, at den nye lufthavn vil være gunstig for byens taxaselskaber – på trods af den nye afgift.

Lufthavnen vil nemlig betyde flere passagerer, som altså også har brug for taxaer, skriver de.

- Vores forventning er, at taxabranchen kommer til at opleve vækst gennem de flere kunder, som lufthavnen giver adgang til. Det vil en afgift ikke ændre på.

Til gengæld kan afgiften måske ændre på, hvor taxakunderne vil sættes af.

Det er ikke svært at forestille sig, at nogle kunder måske vil forsøge at spare de 20 kroner i afgift ved at blive sat af uden for lufthavnens område.

Men Kalaallit Airports har ikke noget klart svar på, hvordan de vil håndtere sådanne situationer.

Hvordan vil I sikre jer, at det ikke skaber trafikale problemer, hvis passagerer eksempelvis beder om at blive sat af taxaerne ved vejen udenfor lufthavnens område for at undgå at betale ekstra?

- Vi forventer, at taxabranchen generelt tager godt imod de nye forhold og den mulighed for vækst – også for dem - som lufthavnene giver.