Stor konference vil gøre op med fordomme mod grønlændere

Fanger eller fordrukken. Det er nogle af de fordomme grønlændere møder i Danmark. Derfor vil en dansk konference gøre op med fordommene. Konferencen har fokus på at informere og give indsigt om det moderne Grønland.

Karolina Jensen er konsulent og sagsbehandler i Aalborgs Kommunes grønlænder-enhed, og hun er en af arrangørerne af konferencen. Hun har selv oplevet situationer, som nogle grønlændere møder i dagligdagen. 

 - Vi oplever, at det er svært for grønlændere at få et arbejde, fordi de er grønlændere. Det er svært for dem at få lejligheder, folk siger tit nej når de hører, at det er en grønlandsk borger, vi har med at gøre, fortæller Karolina Jensen.

Respekten skal styrkes

Derfor vil Aalborg Kommune afholde en stor såkaldt idékonference den 23. august om, hvordan respekten for grønlændere i Danmark kan styrkes. Fagpersoner, politikere og ildsjæle skal drøfte, hvad man lokalt kan gøre for at udbrede et tidsvarende billede af Grønland og grønlændere.

- Så vil vi gerne vise, at Grønland er noget meget mere end blot iglooer, isbjørne og julemanden. Der er så mange andre ting i Grønland, som danskerne ikke ved noget om, siger Karolina Jensen om konferencen.

Læreren gav hende færre opgaver

Sanne Hansen er en af de cirka 18.000 grønlændere i Danmark. Til daglig studerer hun Arktisk Teknologi i Lyngby, hvor hun har mærket fordommene på egen krop:

- Jeg kan mærke det i min uddannelse, for eksempel læreren gav mig færre opgaver, da vedkommende troede jeg ikke kunne klare det, da jeg var grønlænder.

LÆS OGSÅ Bekæmper fordomme om grønlændere på Roskilde Festival

Hun har et budskab til dem som har fordomme om grønlændere:

- Jeg er ikke mindre begavet, fordi jeg er grønlænder, jeg er ligeså dygtig som jer. Den eneste forskel er vores fædreland.

Udbrede budskabet

For at udbrede det budskab, har konferencen fokus på grønlændere, der klarer sig godt i Danmark.

- I bund og grund, så handler det om, at vi vil gerne have lidt mere viden, og vi vil gerne vise det moderne Grønland. Vi vil gerne have fokus på dem, der klarer sig godt, siger Karolina Jensen.

Kulturminister Mette Bock og folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen er en af de inviterede. Aalborg Kommune arrangerer konferncen i samarbejde med Trekanten Kulturhus, Kofoeds Skole, Det Grønlandske Hus i Aalborg og Foreningen Grønlandske Børn.

LÆS OGSÅ Kunst skal modvirke fordomme mod grønlændere i Danmark

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt